NYT: Sauli Niinistö varoitti taas ydinaseista –”Vaara on valtava”

”Olemme erittäin herkässä tilanteessa. Pienetkin asiat voivat muuttaa asioita paljon, ja valitettavasti huonompaan suuntaan”, tasavallan presidentti sanoo.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoittaa The New York Timesin (NYT) haastattelussa eskaloitumisen riskeistä Venäjän Ukrainassa aloittamassa hyökkäyssodassa. Hän kehottaa Eurooppaa olemaan valppaana.

Presidentti kuvailee tilannetta hyvin herkäksi.

”Olemme erittäin herkässä tilanteessa. Pienetkin asiat voivat muuttaa asioita paljon, ja valitettavasti huonompaan suuntaan. Se on tällaisen laajamittaisen sodankäynnin riski. Vaara, että ydinaseita voitaisiin käyttää, on valtava”,Niinistö sanoo.

Presidentti nosti ydinaseiden käytön riskin esiin myös vain pari viikkoa sitten politiikan toimittajien tilaisuudessa.

”Se riski, että atomiaseet alkavat puhua, on aivan valtava. Kyllä se merkitsee loppua, ja kyllä siihen tietysti vakavasti suhtaudutaan”, hän sanoi tuolloin.

LUE TARKEMMIN:

Sauli Niinistö avasi Turkin Nato-peliä – Näin Erdoğan söi ”kakun kahteen kertaan”

Niinistö kertoo ymmärtävänsä niitä poliittisia johtajia, jotka ovat halunneet olla varovaisia eskalaation pelossa. Tällaista arvostelua on saanut osakseen erityisesti Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Niinistö kehottaa kaikkia ymmärtämään vastuullisten päättäjien aseman.

”On ero niiden välillä, joilla on vastuu ja niiden, joilla ei ole. Myös Suomessa kuulemme ääniä, joiden mukaan Amerikan pitäisi tehdä niin tai näin. Haluan vain huomauttaa, että jos tilanne kärjistyy suureksi sodaksi, se on maailmansota, joten ydinriski kasvaa selvästi.”

Presidentti muistuttaa samalla, että hyökkäyssota päättyy jossakin vaiheessa, mutta Venäjä on ja pysyy. Hän korostaa, että luottamusta on saata aikaan, jottei seuraava sota ole heti edessä.

”Euroopalla on suuri intressi varmistaa, ettei Venäjä palaa takaisin sodankäyntiin.

LUE SEURAAVAKSI:

Tutkija uskoo edelleen Saksan täyskäännökseen: ”Tämä on selkein merkki siitä, että jokin todella muuttui”
Olaf Scholz näpäytti EU:ta hyvästä syystä – piikki osuu myös Suomeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *