Ostitko korona-aikana mökin? Tästä syystä et välttämättä saa omiasi enää takaisin

Koronavuosina mökkinsä lainalla ostaneiden saattaa olla vaikea saada mökkiään myytyä, kun vähäiset liikkeellä olevat ostajat etsivät toisenlaisia kohteita.

Mökkikaupan ennustetaan jäävän tänä vuonna edellisvuotta hiljaisemmaksi, sanovat Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja kiinteistönvälittäjä, kiinteistöneuvos Jari Enberg Kiinteistönvälitys Enbergistä.

”Mökkejä on myyty alkuvuonna todella vähän.”, Rantanen sanoo.

Hänen mukaansa välittäjät myivät vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana 172 mökkiä. Viime vuoden tammi-helmikuussa vapaa-ajan asuntojen kauppoja tehtiin Kiinteistövälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun mukaan 304 kappaletta.

Mökkikauppaa jarruttavat nyt kasvaneet korot ja elinkustannukset sekä pitkittynyt talvi.

”Normaaleina vuosina mökkikaupan kysyntä on näkynyt jo maaliskuussa. Tänä vuonna esimerkiksi Keski-Suomessa talvi on venynyt, lunta on liikaa. Sen myötä mökkikaupan alkaminenkin venyy”, Enberg sanoo.

Rantanen huomauttaa mökin olevan useille suomalaisille haave, jonka toteuttamista saatetaan lykätä, jos mökkiostoksille lähtiessä on tarvetta ulkopuoliselle rahoitukselle.

”Energian hinta vaikuttaa myös merkittävästi mökkikauppaan, koska talviasuttavat kesämökit ovat pääsääntöisesti sähkölämmitteisiä. Se on varmasti vaikuttanut merkittävästi monen mökinomistajan kukkaroon”, hän sanoo.

Kauppamäärissä voidaan jäädä viime vuoden tason alle

Alalla on toiveita siitä, että kauppamäärissä päästäisiin viime vuoden tasolle, joka vastasi pitkälti koronavuosien edeltämää kauppatasoa.

Vuosina 2020 ja 2021 mökkejä myytiin OP Kodin mukaan noin 40 prosenttia enemmän kuin edeltävinä kahtena vuotena.

Toiveet voivat kuitenkin osoittautua liian optimistisiksi.

”Korkotaso vaikuttaa tilanteeseen, koska eihän mökki ole ensimmäisenä mielessä, kun talous tiukentuu. Ja kun asuntokaupassa on nähty alkuvuodesta huonoimpia kuukausia vuosikymmeniin, ei se ennusta hyvää mökkikauppaankaan”, Enberg toteaa.

Tulevana mökkikautena nähdään iso muutos erityisesti siinä, minkälaiset mökit myyvät, Rantanen sanoo.

Pandemiavuosina kauppaa tehtiin kaikenlaisilla mökeillä, niitä ostettiin myös lainalla.

”Uskon, että tänä kesänä tehdään paluu siihen koronan edeltävään aikaan, jossa mökkikysyntä kohdistui pitkälti omarantaisiin järven- ja merenrantapaikkoihin, jotka usein rahoitetaan ilman lainaa”, Rantanen sanoo.

”Kuten korona-aikanakin, ne jotka käyttävät lainaa, ostavat vähän halvempia mökkejä ja luulen, että kysynnän lasku näkyy nyt juuri näissä mökeissä”, Rantanen sanoo.

Korona-aikana mökkinsä ostaneiden on vaikea saada omansa takaisin

Elinkustannusten ja korkojen nousu on varmasti tuntunut korona-aikana lainalla mökkinsä ostaneiden kukkarossa. Jos mökistä halutaan nyt eroon, löytyykö sille ostajaa?

”Jos on ostanut mökkinsä koronavuosina, jolloin hinnat nousivat korkean kysynnän vuoksi, niistä on maksanut enemmän kuin niistä saa nyt. Monissa kohteissa on vaikeaa saada omansa takaisin ja tilanteeseen vaikuttaa vielä korkotasokin. Siihen pitää varautua, että mökkiään ei ehkä saa myytyä tai omiaan ei välttämättä saa takaisin”, Enberg sanoo.

Toisaalta mökkien suurta myyntiaaltoa ei ainakaan OP Kodissa olla vielä nähty.

“Ottaisimme mielellämme mökkejä myyntiin enemmän. Vapaa-ajan asuntojen kauppa tuntuu olevan vielä takatalven keskellä. Katsotaan, koska kohmeesta päästään ja mökkikauppakausi toden teolla käynnistyy”, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara toteaa tiedotteessa.

Keskihintaiselle ja talviasuttavalle mökille löytyy vielä ostajia

Mikäli tarjontaa saadaan lisää markkinoille, kysyntä tuskin nousee takaisin aiemmalle tasolleen, Rantanen arvioi.

”Tämä tilanne on säikäyttänyt sen verran monet, että en usko kaupanteon vilkastuvan valtavasti. Lisäksi on muistettava, että mökkilainoissa on kalliimmat marginaalit kuin tavallisissa asuntolainoissa, joten korkotilanne vaikuttaa niihin korostetusti”, hän sanoo.

Sumuisesta tilanteesta markkinalla huolimatta kysyntää on vielä joissain mökkityypeissä. Keskihintaiset, noin 100 000 euron mökit, myyvät edelleen. Niissä on jo jonkin verran mukavuuksia, mutta luksuksesta ei voida puhua.

”Esimerkiksi Keski-Euroopasta tulee nyt kyselyitä talviasuttavista mökeistä, jopa Keski-Suomesta”, Enberg sanoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *