Viron sotilastiedustelu: Uusi ”outo” ilmiö Ukrainan taivaalla – Tämä voi olla Venäjän pallojen tarkoitus

Kiovan taivaalle ilmestyi venäläisiä ilmapallolaitteita. Venäjän uusi taktiikka on ”halpa ja ovela” tapa kuormittaa Ukrainan ilmapuolustusta, Viron tiedustelujohtaja arvioi.

Venäjä otti viime viikolla hyökkäyssodassaan käyttöön uuden taktiikan, kuvaavat niin Ukrainan edustajat kuin asiaa kommentoiva Viron puolustusvoimien sotilastiedustelukeskuksen johtaja, eversti Margo Grosberg.

Venäjän armeija alkoi lähettää Ukrainan ja etenkin sen pääkaupunki Kiovan ylle vakoilupalloiksikin viime aikoina kutsuttuja ilmapallolaitteita. Grosberg kommentoi asiaa Viron yleisradion verkkosivuilla.

”Tällä viikolla ensimmäistä kertaa havaittiin outo ilmiö, kun säähavaintopalloja huomattiin Kiovan taivaalla. En tiedä onko Venäjä saanut idean [äskettäisistä] kiinalaispalloista [Yhdysvaltain yllä] vai jostain muualta, mutta näemme että tämä uusi taktiikka on otettu käyttöön”, virolaiseversti sanoi perjantaina puolustusministeriön tilaisuudessa.

Hänen mukaansa pallojen käytöllä voi olla monenlaisia tarkoituksia. Pääasiallinen tavoite lienee Ukrainan ilmapuolustuksen resurssien kuluttaminen, koska puolustajien on pakko jäljittää ja ampua alas pallot, jotka voisivat esimerkiksi kantaa mukanaan räjähteitä.

”Tämä kuluttaa sekä ilmatorjunta-aseita että miehistöä. Toiminta myös paljastaa ilmatorjuntamiehistöt [viholliselle], koska ohjusten lähtöpaikka käy ilmi”, Grosberg selittää.

Hänen mukaansa pallot ovat ”halpa ja ovela temppu” kuluttaa vastustajan voimia, koska säähavaintopallot ovat huomattavasti halvempia kuin ilmatorjuntaohjukset, joita niiden torjuntaan joudutaan käyttämään. Palloja voidaan myös käyttää viemään huomiota muilta operaatioilta.

Ukrainan ilmavoimat kertoi aiemmin, että venäläisten lähettämät pallot kantoivat mukanaan tutkaheijastimia sekä mahdollisesti jonkinlaista vakoilukalustoa. Virolainen Grosberg arvioi, että todennäköisimmin pallot kuitenkin ovat hyvin tavallisia säähavaintopalloja eivätkä ole kantaneet mukanaan sotilaslastia.

”Ne, jotka ammuttiin alas, kantoivat heijastimia mukanaan varmistaakseen, että ne huomattaisiin ilmavoimien tutkilla. Se on osa taktiikkaa kuluttaa Ukrainan ilmapuolustusta.”

Ukraina kertoi viime viikolla ampuneensa alas useita Kiovan yllä liikkuneita ilmapalloja. Palloista, joita oli havaittu myös itäisessä Ukrainassa, levisi kuvia ukrainalaisten sosiaalisessa mediassa.

”Ilmapallot on lähetetty havaitsemaan sekä kuormittamaan meidän ilmapuolustustamme”, Ukrainan ilmavoimat kommentoi tuoreeltaan.

Ukrainan ilmavoimien mukaan osa palloista onnistuttiin ampumaan alas luodeilla kalliiden ohjusten sijaan.

Kiinan ja Yhdysvaltain jännitteet ovat kiristyneet, kun amerikkalaiset havaitsivat ilmatilassaan kiinalaisen ”vakoilupallon” ja myöhemmin muita tunnistamattomia lentäviä laitteita, ja ampuivat kiinalaispallon alas. Tämän jälkeen palloja on havaittu myös itäisessä Euroopassa jo ennen Ukrainan havaintoja. Moldova, joka pelkää Venäjän pyrkivän epävakauttamaan maata, sulki hetkellisesti ilmatilansa epäilyttävän tunnistamattoman lentävän esineen vuoksi.

Yhdysvallat varoitti viikonloppuna, että Kiina mahdollisesti suunnittelee aseellista apua Venäjälle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *