Brittipääministeri kypsyi aseiden hamstraamiseen – Rishi Sunak vaatii Ukrainan aseavun kaksinkertaistamista ja turvatakuita

Britannian pääministeri Rishi Sunak vaatii liittolaisiaan käyttämään asevarastojaan Ukrainan tukemiseen. Pääministerin mielestä Naton pitäisi antaa Ukrainalle turvatakuut kesän huippukokouksessa.

Britannian pääministeri Rishi Sunak uskoo, että Ukrainan sota on käännekohdassa, minkä vuoksi eurooppalaisten on lopetettava aseiden hamstraaminen omiin varastoihinsa, kertovat muun muassa BBC ja The Guardian.

The Guardianin mukaan Lontoossa ja Kiovassa on turhauttanut, että jotkut valtiot kieltäytyvät luovuttamasta aseita sillä perusteella, ettei niillä ole varaa heikentää omaa puolustustaan.

Münchenin turvallisuuskonferenssissa pitämässään puheessa Sunak sanoi Ukrainan tarvitsevan erityisesti lisää ampumatarvikkeita, ilmatorjuntakalustoa, raskaita aseita ja pitkän kantaman aseita. Sunakin mukaan Britannia on luovuttanut viimeisen kolmen kuukauden aikana enemmän aseita kuin koko sitä edeltävän sodan aikana.

BBC:n mukaan Sunak vaatii liittolaisiaan seuraamaan Britannian esimerkkiä ja toimittamaan Ukrainaan moderneja ”Nato-standardien” mukaisia aseita. Hänen mielestään nyt on aika kaksinkertaistaa sotilaallinen tuki Ukrainalle.

Pääministeri kertoi Britannian olevan valmis tukemaan liittolaisiaan, jotka voivat toimittaa Ukrainalle hävittäjiä. Britannia on kuitenkin toistaiseksi kieltäytynyt toimittamasta omia hävittäjiään, vaikkakaan Sunak ei ole sulkenut vaihtoehtoa täysin pois laskuista.

Lisäksi Sunak ilmoitti, että Britannia aikoo esittää Naton kesällä järjestettävässä Vilnan huippukokouksessa turvatakuita Ukrainalle. Sunakin mukaan turvatakuilla korvattaisiin Nato-jäsenyyden tarjoama suoja.

“Se olisi tapa osoittaa, että pysymme heidän rinnallaan, halukkaina ja kykenevinä auttamaan heitä puolustamaan maataan yhä uudelleen,” Sunak sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *