USA:n Blinkenin mukaan Kiina harkitsee aseellista tukea Venäjälle

AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoo, että Kiina harkitsee aseiden toimittamista Venäjälle kumppaninsa tukemiseksi Ukrainan sodassa. Blinken varoitti Kiinaa siitä, että Venäjän näin suora tukeminen aiheuttaisi vakavia ongelmia.

Blinken tapasi lauantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa Kiinan presidentin ulkopoliittisen neuvonantajan Wang Yin.

– Meillä on nyt tietojemme perusteella huoli siitä, että he (Kiina) harkitsevat tappavan tuen antamista, Blinken kertoi CBS-kanavalle.

Kysyttäessä mitä tämä tuki voisi sisältää, Blinken selvensi, että kyseeseen voisivat tulla niin aseet kuin ammuksetkin.

Ulkoministeriö kertoi Blinkenin kertoneen Wangille, että jos Kiina toimittaa Venäjälle materiaalitukea tai avustaa järjestelmällisessä pakotteiden kiertämisessä, tiedossa on seurauksia.

Kiina on toistaiseksi pysynyt virallisesti puolueettomana Ukrainan sodassa, mutta Venäjä on sen läheinen kumppani.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden varoitti jo viime maaliskuussa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä, että Venäjälle ei pidä antaa aseita. Yhdysvaltain hallinnon sisäpiiriläinen kertoi, että Kiina on siitä lähtien varonut tarkasti ylittämästä tätä rajaa eikä ole esimerkiksi myynyt Venäjälle aseistusta.

Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat kiristyneet viime viikkoina Yhdysvaltain ammuttua ilmatilassaan alas Kiinan epäillyn vakoilupallon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *