Konkurssiaalto iski ruotsalaisiin rakentajiin – Suomessa asuntokysyntä ja rakentaminen matkalla alas

Rakennusyhtiöitä pyyhkii Ruotsissa konkurssiaalto, kertoo SEB markkinaraportissaan.

Ruotsalaispankki kiinnittää raportissaan huomiota maan asuntorakentajien heikkenevään tilaan. Kuluttajien kiinnostus ostaa uusia asuntoja on romahtanut, joten rakentaminenkin sakkaa.

”Hemnet-kiinteistöalustan ilmoitukset uusista asunnoista ovat vuodessa vähentyneet 38 prosenttia. Useiden asuntokehittäjien on nyt pakko irtisanoa väkeä ja ne yrittävät houkutella ostajia hinnanalennuksin”, SEB kertoo raportissa (17.2.).

Pankki viittaa tilastotietoihin, joiden mukaan rakennusyritysten konkurssien määrä on korkeimmillaan kymmeneen vuoteen.

Kaikkiaan 130 rakennusyritystä meni Ruotsissa konkurssiin tammikuussa 2023: se oli lähes 50 prosenttia suurempi määrä kuin tammikuussa 2022.

SEB viittaa luottotietoja keräävän UC:n tulkintaan, jonka mukaan rakennusteollisuuden alamäki on huono merkki maan talouskasvuodotusten kannalta.

Asuntoaloitukset putoavat Suomessa

Suomalaisten rakentajien näkymät eivät ole hyvät, joten alan konkurssien määrä voi kasvaa. Tulilinjalla voivat olla pienemmät rakentajat.

Toistaiseksi konkurssimäärät ovat maltillisia, mutta suurimmat riskit liittyvät huomattavan nopeasti hyytyvään asuntorakentamiseen.

Pääkaupunkiseudun asuntoaloitukset olivat marraskuussa 2022 peräti 55 prosenttia alle vuoden 2021 vertailukuukauden. Tilastokeskuksen keräämästä datasta voi päätellä, että pudotus voi jatkua jopa voimakkaampana.

”Tämä tarkoittaa, että vuonna 2024 pääkaupunkiseudulle voisi valmistua vain noin 5 000 asuntoa. Se on tosiaan huomattava pudotus vuosien 2018–2022 keskiarvosta, joka oli noin 14 000 asuntoa vuodessa”, laskee helsinkiläinen kiinteistökehittäjä.

Pörssin rakennusyhtiöt kovilla

Suomen suurista rakentajista Lehto Group on vaikeuksissa. Viime vuonna raskaasti tappiollisen yhtiön rakennushankkeiden määrä vähenee, mutta niitä myös lykätään.

Muutosneuvotteluihin turvautunut Lehto on puhunut myös asuntojen myyntihintojen ”merkittävistä” alennuksista. Sen liikevaihto laskee lisää tänä vuonna.

”Liikevaihdon laskun taustalla on vähentynyt toimitila- ja asuntohankkeiden määrä”, Lehto muotoilee tulostiedotteessa.

Pörssin rakennusyhtiöistä myös SRV odottaa liikevaihtonsa laskevan vuonna 2023. Sen operatiivinen liikevoittokin heikkenee tänä vuonna, kuuluu yhtiön ohjeistus.

Käänne alaspäin on ollut jyrkkä. Loka–joulukuussa 2022 SRV:n liikevaihto oli 181 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin samalla jaksolla oli vielä 336 miljoonaa euroa.

Suurin rakentaja YIT puolestaan on kertonut, että se törmäsi hankaliin oloihin viime vuonna. Yhtiö uskoo alan vastatuulten jatkuvan vuonna 2023, joten sekin on tarttunut muutosneuvotteluihin.

”Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla markkinaympäristö heikkeni äkillisesti korkean kokonaisinflaation, nopeiden koronnostojen sekä energiakriisin lisätessä kotitalouksien ja sijoittajien varovaisuutta”, YIT kommentoi tulostiedotteessa.

Riittämätön kysyntä rasittaa

Rakennusteollisuus RT arvioi aiemmin tässä kuussa, että riittämätön kysyntä on noussut pitkästä aikaa merkittäväksi tuotantoa haittaavaksi tekijäksi.

Sen asuntotuotantokyselyn perusteella näkymiä leimaa kasvava epävarmuus.

”Kysynnän ja kannattavuuden yhtäaikainen lasku haittaa tuotantoa”, RT kuvaa tilannetta.

Erillisen Ukrainan sodan vaikutuksia puntaroivan kyselyn perusteella peräti 87 prosenttia yrityksistä arvioi sodan haittaavan kysyntää. Jo joka viides yritys kertoo hankkeiden peruuntumisesta.

Yli 60 prosenttia yrityksistä pitää ”vähintään melko todennäköisenä” sitä, että tilaajat siirtävät aiottuja hankkeita. Vajaat 70 prosenttia pitää ”vähintään melko todennäköisenä” hankkeiden peruuntumista.

”Kustannusten nousu jarruttaa tuotantoa. Konkursseja tai irtisanomisia ei kuitenkaan pidetä todennäköisinä”, RT viestii.

LUE SEURAAVAKSI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *