Blinken ja Wang tapasivat Münchenissä, diplomaattinen sanansäilä heilui

AFP

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja Kiinan presidentin ulkopoliittinen neuvonantaja Wang Yi tapasivat lauantai-iltana Saksassa Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Tapaaminen oli maiden korkean tason edustajien ensimmäinen sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli ampunut Kiinan epäillyn vakoilupallon alas.

Blinken oli perunut etukäteen suunnitellun matkansa Kiinaan lyhyellä varoitusajalla ennen pallon alas ampumista.

Lauantaisessa tapaamisessa Blinkenin kerrottiin varoittaneen Kiinaa toistamasta vastuutonta tekoaan. Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottajan Ned Pricen mukaan Blinken oli tehnyt selväksi, ettei Yhdysvallat hyväksy minkäänlaista suvereniteettinsa loukkaamista.

Blinkenin kerrotaan olleen noin tunnin kestäneen keskustelun aikana hyvin suora. Ulkoministeriön virkamiehen mukaan Blinken oli ollut myös melko suorasanainen, kun keskusteluissa käsiteltiin Venäjää.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut länsimaat seuraamaan tarkasti Venäjän ja Kiinan suhteita. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat kutsuneet toisiaan ystäviksi.

Wang: Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet vahingoittuivat

Kiinan valtion uutistoimisto Xinhuan mukaan Wang oli ilmoittanut Blinkenille maiden välien vahingoittuneen pallon alas ampumisen vuoksi. Kiina on sanonut pallon olleen tarkoitettu siviilikäyttöön ja sillä olleen tarkoitus tehdä meteorologisia tutkimuksia.

Wang oli kehottanut Yhdysvaltoja muuttamaan suhtautumistaan ja korjaamaan vahingot, jotka sen liiallinen voimankäyttö aiheutti maiden välisille suhteille. Aiemmin lauantaina Wang oli kutsunut Yhdysvaltojen reaktioita epäiltyyn vakoilupalloon hysteerisiksi ja absurdeiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *