Asiantuntija ennustaa kovia aikoja asuntovelallisille: ”Tämä ennätys uhkaa rikkoutua kevään aikana”

”Markkinahinnoittelun perusteella asuntovelallisten korkokustannuksiin ei ole luvassa nopeaa helpotusta, vaan on syytä varautua korkeampien korkojen aikakauden pitkittymiseen”, seniorimarkkinaekonomisti varoittaa.

Korkomarkkinoilla koettiin tällä viikolla jälleen yksi merkkipaalu, kun suomalaisten asuntovelallisille keskeinen viitekorko 12 kuukauden euribor rikkoi 3,5 prosentin rajan ensimmäistä kertaa joulukuun 2008 jälkeen.

Euriborien nousu on ollut kovaa sen jälkeen, kun Euroopan keskuspankki EKP viestitti joulukuussa jatkavansa merkittäviä ja tasaisi koronnostoja inflaation nujertamiseksi. 12 kuukauden euribor liikkui ennen EKP:n joulukuun kokousta 2,85 prosentin tasoilla.

”Markkinahinnoittelun perusteella korkojen ennakoidaan jatkavan vielä nousussa, mutta reippain korkojen nousu on jo selvästi takana. Markkinat hinnoittelevat 12 kuukauden euriborin kohoavan kevään aikana 3,7 prosenttiin ja vakautuvan pidemmäksi aikaa lukemiin, jotka ovat korkeita viime vuosien tasoon peilattuna. Markkinahinnoittelun perusteella asuntovelallisten korkokustannuksiin ei siis ole luvassa nopeaa helpotusta, vaan on syytä varautua korkeampien korkojen aikakauden pitkittymiseen”, OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi katsauksessaan.

(Juttu jatkuu grafiikan alla.)

Korkonäkymiin liittyy Hännikäisen mukaan edelleen epävarmuutta ja EKP:n toimet määrittävät pitkälti korkojen kehityksen. Mikäli euroalueen inflaatio ei osoita toivottua hidastumista, korot voivat nousta myös nykyhinnoittelua voimakkaammin.

”Korkojen nousu on heijastunut karusti asuntovelallisten kukkaroon. Tammikuun korontarkistuspäivät toivat koko euribor-korkojen aikakauden kovimmat korkokustannusten nousu ja tämä ennätys uhkaa rikkoutua kevään aikana”, Hännikäinen ennakoi.

Odotukset EKP:n tulevista koronnostoista saivat uutta vauhtia keskuspankkiirien tämän viikon ulostuloista. Markkinoilla odotetaan nyt, että korot nousevat enemmän ja pidempään, kuin aikaisemmin on ennakoitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *