Sauli Niinistö näkee yhden muutoksen Venäjällä: ”Johto on keskittynyt enemmän Putinille”

Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi nousi puheenaiheeksi Münchenin turvallisuuskonferenssin paneelikeskustelussa. Sauli Niinistön mukaan asetelma on ”kristallinkirkas”.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi, että valta on Venäjällä nyt aikaisempaa keskittyneempi.

”Emme ole nähneet minkäänlaisia suuria muutoksia, paitsi, että johto on keskittynyt enemmän Vladimir Putinille ja häntä ympäröivälle eliitille. Armeija on Venäjällä numero yksi”, hän vastasi asiaa koskeneeseen kysymykseen Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.

Niinistön mukaan juuri tästä syystä menestystä sodassa Ukrainassa mitataan lähinnä vain armeijan kautta.

Niinistön kanssa samaan paneelikeskusteluun osallistunut Moldovan presidentti Maia Sandu sanoi suoraan, että Venäjän Ukrainassa aloittamalla sodalla on ollut valtava vaikutus Moldovan turvallisuudelle.

”Olemme nähneet ohjuksia laittomasti ilmatilassamme, olemme saaneet erilaisia uhkauksia, joiden mukaan Moldova voisi olla seuraavana listalla”, hän kertasi.

Sandun mukaan Moldova tarvitsee apua ennen muuta ilmapuolustukseen sekä Venäjän propagandan vastustamiseen.

”Ukraina on meidän turvamme niin kauan kun he pidättelevät Venäjän joukkoja. Propaganda on tällä hetkellä meidän demokratiallemme kaikkein vaarallisinta.”

Nato-prosessi Turkin käsissä

Myös Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi nousi puheenaiheeksi lauantain paneelikeskustelussa. Sauli Niinistön mukaan asetelma on ”kristallinkirkas”.

”Olemme hakeneet Naton-jäsenyyttä ja 28 Nato-maata ovat jo hyväksyneet meidät. Asia on nyt Turkin käsissä. Emme aio hyväksyä minkäänlaista eroa Suomen ja Ruotsin välillä, mutta hakemuksemme on pöydällä Turkissa ja jos Turkki ilmoittaa hyväksyvänsä vain Suomen, olemme vaikeassa tilanteessa. Emme voi peruakaan hakemusta.”

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg linjasi, että Suomesta tulee Naton jäsen ennen Ruotsia, jos Turkki ratifioi vain Suomen jäsenyyden.

”Jos he ratifioivat vain yhden, sitten Suomesta tulee jäsen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *