Voiko olutta ostaa vielä kello 22? K-kaupan vastaus voi yllättää

Keskossa ”ei lähdetä spekuloimaan”, voisiko K-kaupassa maksaa onnistuneesti alkoholijuomia vielä kello 22.

Yli 2,8-prosenttisen alkoholin vähittäismyyntiaika on Suomen ruokakaupoissa kello 9–21. Talouselämä kertoi aiemmin tässä kuussa, että osassa S-ryhmän kauppoja on kuitenkin mahdollista maksaa alkoholijuomat vielä kello 21:n jälkeen, jos ne on otettu hyllyltä ennen kello 21:tä.

Joissain K-kaupoissa on myös mahdollista ostaa alkoholia vielä kello 21:n jälkeen, jos on voitu varmistua, että asiakas on saanut ne haltuunsa ennen kello 21:tä.

”Niissä kaupoissa, joissa alkoholikaapit tai vastaavat lukitaan kello 21 tai jos kauppa menee kello 21 kokonaan kiinni, voidaan alkoholituotteet myydä myös kello 21:n jälkeen, kun asiakas on tällöin saanut ne haltuunsa ennen kello 21:tä”, kertoo projektipäällikkö Mia Aarttamo-Santala Keskosta.

Keskosta kerrotaan, ettei alkoholijuomien maksamiselle kello 21:n jälkeen ole K-ryhmän myymälöissä ehdotonta ajallista takarajaa.

”Kauppojen kassajärjestelmässä tai laissa ei ole ehdotonta maksamisajan aikatakarajaa, mutta kaupassa asiointi on yleensä niin nopeaa, että maksaminen tapahtuu yleensä nopeasti kello yhdeksän jälkeen”, Aarttamo-Santala kertoo.

Kysyimme, myisikö kassa kello 22 oluet henkilölle, jos tämä olisi ottanut ne haltuunsa ennen kello 21:tä myymälässä, jossa alkoholijuomat lukitaan kaappiin?

”Näin ei käytännössä tapahdu, niin emme lähde spekuloimaan asialla”, kertoo Emmi Lammela K-ryhmän viestinnästä.

Lidlin myymälöissä alkoholin myynti lakkaa kello 21.

”Meillä alkoholijuomia ei myydä kello 21 jälkeen, sillä kassoilla myyjillämme ei ole mahdollisuutta varmistua, milloin tuote on otettu hyllystä. Myös kassajärjestelmä estää myynnin kello 21 jälkeen”, kertoo Sanna Laininen Lidlin viestinnästä.

Valviran johtava asiantuntija Juuso Nieminen kertoi aiemmin tässä kuussa Talouselämälle, että alkoholijuomien vähittäismyynnin kello 21:n aikarajan noudattamiseen liittyvät tarkemmat toimintamallit ovat luvanhaltijan itsensä päätettävissä.

”Alkoholisäännösten näkökulmasta on sallittua palvella loppuun ne asiakkaat, joiden varmasti voidaan todeta saaneen alkoholijuomat haltuunsa ennen kello 21:tä, vaikka juomien maksaminen tapahtuisikin kassalla esimerkiksi kello 21.10 tai myöhemminkin”, Nieminen kertoi.

LUE MYÖS:

Kokoomus haluaa ”viinit ruokakauppaan” – THL:n tutkijat varoittavat siitä, mitä se oikeasti tarkoittaa
Näinkin voi käydä, jos viinien myynti vapautuu ruokakauppaan – Lonkero on varoittava esimerkki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *