Helsinkiläisyhtiö joutui vaikeuksiin, osakkaana Venäjän federaatio – Näin ulkoministeriö linjaa

Venäjän valtion tai muiden pakotteiden alaisten tahojen omistukset voivat vaikuttaa lainansaantiin, mutta vain yhdessä tilanteessa.

Töölöläinen taloyhtiö joutui vaikeuksiin lainansaannin kanssa, sillä sen osakkaisiin kuului EU-pakotteiden kohteena oleva Venäjän federaatio. Asiasta uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan lainan saamista taloyhtiölle kuvailtiin liki mahdottomaksi.

Ulkoministeriö on ottanut asiaan erilaisen lähestymistavan. Se katsoo tiedotteessaan, etteivät pakotteet estä lainan myöntämistä taloyhtiölle, jonka osakkaana on Venäjän federaatio. Ministeriön tiedossa ei ole myöskään tilannetta, jossa Venäjän valtion omistus- tai määräysvalta olisi niin suuri, ettei lainan myöntäminen onnistuisi EU:n Venäjä-pakotteiden vuoksi.

Venäjän federaatio, suurlähetystöt tai konsulaatit eivät ole EU:n henkilö- ja yhteisöpakotejärjestelmän kohteena. Pakotteet eivät koske myöskään taloyhtiötä, jossa Venäjä tai sen lähetystö on osakkaana.

Pakotteisiin liittyvässä EU-asetuksessa kielletään suora tai välillinen lainojen tai luottojen myöntäminen esimerkiksi Venäjälle, sen hallitukselle tai Venäjän keskuspankille.

LUE MYÖS:

Tutkija: Tämä kaikki meni pieleen Venäjän hyökätessä – silti se on yhä vaarallinen
Putinin valloitushimo ei pysähdy Ukrainaan – Venäjä kiristää silmukkaa pienen rajamaan ympärillä

Myös uuden lainan myöntämiseen edellä mainituille tahoille tähtäävään järjestelyyn osallistuminen on kiellettyä.

Ulkoministeriön mukaan taloyhtiöiden omistuspohjaa onkin tarkasteltava tapauskohtaisesti. Näin voidaan arvioida, voiko taloyhtiölle annettava laina olla pakotteiden pohjalta kiellettyä. Ulkoministeriö korostaa, että arvioinnissa on kiinnitettävä huomiota Venäjän omistusosuuden tai muulla tavalla saadun määräysvallan suuruuteen.

EU-komissio on määritellyt, että lähtökohtana toimii yli 50 prosentin omistus yhteisön omistusoikeuksista tai sen osake-enemmistö. Määräysvallan osalta tilanne menee mutkikkaammaksi, sillä oikeushenkilön tai yhteisön aseman arviointiin käytettäviä seikkoja on useita.

Mikäli kyse on kuitenkin normaalista usean huoneiston taloyhtiöstä, jossa Venäjän federaatio omistaa osake-enemmistön sijaan vain joitakin asunto-osakkeita, ulkoministeriö ei näe estettä lainan myöntämiselle. Jos Venäjä-pakotteiden kohteella olisi osake-enemmistö tai määräävä asema taloyhtiössä, tilanne olisi toinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *