AKT löi tiskiin uuden lakkouhkauksen – iskisi pääkaupunkiseudun ja Tampereen linja-autoliikenteeseen

Työriitoja sovitellaan tiiviisti. AKT:n lakot iskevät pahasti kansantalouteen, joten paineet ratkaisujen löytymiseen kasvavat.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n lakot alkoivat keskiviikkona, kun liitto hylkäsi työriitojen sovintoehdotukset tiistaina.

Jos sopua ei löydy, lisää lakkoja on alkamassa maaliskuun alussa.

Työriitoja sovitellaan valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo Twitterissä, että ahtausalan sovittelu jatkuu perjantaina.

Perjantaina jatkuu myös kuorma-autoalan, terminaalitoiminnan ja säiliöauto- ja öljytuotealan sovittelu. Torstaina alkoi puolestaan linja-autohenkilökunnan ja huoltokorjaamoiden sovittelu.

Katso upotus täältä

”Niukka linja” ei riitä

Viennin työmarkkinaratkaisujen kustannusvaikutus kahdelle vuodelle oli tasan seitsemän prosenttia. Tämä toteutui, vaikka sisällöllisesti ja rakenteellisesti teknologia-ja kemianteollisuuden ratkaisuissa oli selkeitä eroja.

Myös muutama päivä sitten syntynyt kaupan ratkaisu oli kustannusvaikutukseltaan samassa haarukassa.

AKT perusteli lakkoihin menemistä sillä, että teknologiateollisuudessa sovittu ”niukka linja”, ei riitä.

Suomen ulkomaankaupasta 90 prosenttia kulkee satamien kautta. AKT:n lakkojen vaikutus kansantaloudelle on niin laaja, että paine ratkaisujen löytymiseen työriidoissa kasvaa nopeasti.

LUE MYÖS:

AKT:n nyt meneillään olevissa lakoissa on sellainen kiinnostava piirre, että muut lakot ovat viikon mittaisia, mutta ahtaajien osalta lakko on voimassa toistaiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sopua ei lähipäivinä löydy, voi ensi viikon lopulla olla tilanne, jossa AKT:lla olisi ainoastaan ahtaajalakko menossa.

AKT ilmoitti alkuviikosta, että se aloittaa maaliskuun alussa uudet kuorma-autoalaa, huoltokorjaamoita, säiliöautoalaa, linja-autohenkilökuntaa, öljytuotealaa ja terminaalitoimintaa koskevat lakot, jos sopua ei sitä ennen löydy.

Myös JHL:ltä lakkovaroitus

Autoliikenteen Työnantajaliitto, ALT, on kritisoinut voimakkaasti AKT:n tuoreita lakkovaroituksia. Työnantajaliiton mukaan maaliskuun alussa alkamassa oleva lakko pysäyttäisi monin paikoin linja-autoliikenteen pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Työnantajaliiton mukaan työehtosopimuksilla on merkittävä vaikutus linja-autoliikenteen yritysten liiketoimintaan. Linja-autonkuljettajien palkkakustannusten osuus on ALT:n mukaan yritysten kokonaiskustannuksista keskimäärin 49 prosenttia. Pääkaupunkiseudun HSL-liikenteessä jopa yli 60 prosenttia.

Koronavuodet iskivät voimakkaasti linja-autoyrityksiin, jotka eivät ole ALT:n mukaan vielä toipuneet. Liiton toimitusjohtajan Mari Vasaraisen mukaan AKT:n ylimitoitetut tavoitteet ovat leimanneet linja-autoalan neuvotteluita samalla tavalla kuin muita kuljetusalan neuvotteluita.

Lakkovyyhtiin liittyy sekin, että ammattiliitto JHL on ilmoittanut maaliskuun alusta alkamassa olevasta lakosta Helsingin Bussiliikenne Oy:n työpaikoilla.

JHL:n mukaan lakolla halutaan vauhdittaa linja-autohenkilökunnan työehtosopimuksen neuvotteluja. Työtaistelu on alkamassa keskiviikkona 1.3. puoliltaöin ja päättymisajankohtaa ei ole määritelty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *