Pilotti paljastaa, minkä hävittäjän Ukraina haluaa nyt: ”Tarvitsemme niitä erittäin nopeasti”

Vanha teknologia rasittaa Ukrainan ilmavoimia.

Amerikkalainen Lockheed Martin (aiemmin General Dynamics) F-16 -monitoimihävittäjä olisi ihanteellinen kone Ukrainan ilmavoimille, kertoo Sky Newsin haastattelema ukrainalainen hävittäjälentäjä.

Kutsumerkillä Juice tunnettu, aiemminkin julkisuudessa esiintynyt Mikojan MiG-29 -pilotti luonnehtii maan nykykalustoa koneina laadukkaiksi. Ongelmia aiheuttavat koneiden vanhentuneet tutkat sekä aseistus.

”Erittäin ammattimainen lentäjäkään ei ilman kunnon työkaluja kykene tekemään mitään todennäköisyyksiensä parantamiseksi”, Juice perustelee.

Hänen mukaansa F-16 olisi Ukrainan toivehävittäjä.

”Se on optimaalisin valinta ei ainoastaan laadun, vaan määrän suhteen, kun ajatellaan saatavissa olevaa konemäärää Euroopassa ja muuallakin maailmassa”, Juice perusteli.

”Tarvitsemme niitä erittäin nopeasti, ja niiden pitäisi olla valmiita käyttöön.”

LUE MYÖS:

”Oktagonin” ja ”lieriön” muotoisia tunnistamattomia esineitä Amerikan yllä – Mistä ihmeestä on kyse?
Valkoisen talon ufo-lausunto herätti hilpeyttä – Oikeasti viesti on hämmentävä ja äärimmäisen vakava

Viime heinäkuussa Ukrainan ilmavoimien päätiedottaja eversti Juri Ignat kertoi Air and Space Forces Magazinen haastattelussa, että maalla on ainakin 30 lentäjää, joiden englanninkielen taito on tarpeeksi hyvä ulkomailla tapahtuvaa tyyppikoulutusta varten.

Ignatin mukaan itse lentämisen oppiminen sujuisi lentäjiltä muutamassa viikossa, mutta varsinaisen taistelukyvyn opettelu kestäisi noin puoli vuotta.

Hänen mukaansa kaksi F-16 -laivuetta – kaksitoista koneyksilöä per laivue – plus joitakin varakoneita olisi riittävä määrä sodan kulun kääntämiseksi. Tämä toki oli heinäkuun operatiivisessa tilanteessa annettu arvio.

Juice kertoo nyt Sky Newsille, että hän lentäisi mielellään myös Eurofighter Typhoon -kalustolla, mutta vaihtoehto lienee epätodennäköinen.

”Se on hyvin kyvykäs kone, mutta samaan aikaan hyvin kallis ja rajoitetusti saatavilla.”

Ilmataistelussa Ukrainan hävittäjäkaluston paha ongelma on modernin ohjusteknologian puute. Maan koneiden ampumat tutkaohjukset ovat niin sanotusti puoliautomaattisia, eli vielä laukaisun jälkeen niitä pitää avittaa valaisemalla kohdetta hävittäjätutkalla.

Modernimmat ohjukset ovat laukaisun jälkeen täysin itsenäisiä (”fire-and-forget”), jolloin hävittäjä voi esimerkiksi sammuttaa heti tutkansa, tehdä puolustuksellista liikehdintää tai keskittyä seuraavaan maaliin.

Brittiläisen RUSI-ajatushautomon (Royal United Services Institute) Ukrainan ilmasotaa käsittelevän raportin mukaan ukrainalaislentäjät kykenivät Venäjän invaasion ensimmäisinä päivinä pudottamaan joitakin venäläiskoneita, mutta samalla Ukrainan ilmavoimat kärsi merkittävien teknologisten ja määrällisten puutteidensa vuoksi suuria tappioita.

Venäjän ilmatorjunnan suojaamana venäläishävittäjät kykenevät operoimaan omalta puoleltaan pitkän kantaman ohjuksilla. RUSI:n mukaan venäläiskoneet ovat koko sodan ajan kyenneet saamaan tutkalukituksen ja ampumaan pitkän kantaman Vympel R-77-1-ilmataisteluohjuksia yli sadan kilometrin päässä lentäviin ukrainalaiskoneisiin.

Tällaisten laukausten osumatodennäköisyys on sinänsä pieni, mutta ne pakottavat ukrainalaislentäjät puolustusasemiin.

RUSI:n analyytikon ja Norjan ilmavoimien akatemian professori Justin Bronkin mukaan ukrainalaiskoneet joutuvat lähellä etulinjaa lentämään hyvin matalalla suojautuakseen venäläisten ohjustorjunnalta. Matalalta ammutulla ohjuksella on myös lyhyempi kantama.

Tästä syystä pitkän kantaman ohjuksilla varustettu länsikalusto parantaisi ukrainalaisten mahdollisuuksia. Toki myös länsikoneet joutuisivat operoimaan pienillä korkeuksilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *