Mika Lintilä: ”Tiliä ei ollut kaapattu” – Tässä on ministerin uusi teoria

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo saaneensa selvityksen esittämästään väitteestä, että hänen WhatsApp-tilinsä olisi ollut kaapattuna. Kaappauksesta ei ole näyttöä, ministeri myöntää.

”Tiliä ei ollut kaapattu”, myönsi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) torstaina saatuaan WhatsApp-asiastaan selvityksen eduskunnan tietohallinnolta sekä ulkopuoliselta toimijalta.

Lintilä väitti aiemmin, että hänen WhatsApp-tilinsä olisi ollut kaapattuna, kun hänen nimissään oli lähetetty pääministeri Sanna Marinia (sd) pilkannut meemikuva keskustapuolueen WhatsApp-ryhmään.

Lintilän mukaan löytö oli selvityksen myönteinen piirre.

”Tiliä ei ollut kaapattu, eli siihen ei löytynyt osoituksia, eli sillä puolella ei mitään rikollista ole tietenkään sitten tapahtunut”, Lintilä sanoi medialle torstaina.

Hän arvioi nyt jälkikäteen, että kaappauksesta puhuminen oli ylireagointia ”epätietoisuuden tilassa”, joka johtui siitä, että ”tiesin etten ole kyseistä viestiä lähettänyt, mutta puhelimesta oli lähtenyt sellainen viesti”. Termi oli väärä, Lintilä myönsi nyt.

Sen sijaan huonompi uutinen selvityksessä oli Lintilän mukaan se, että ”ei voida poissulkea tilin rinnakkaiskäyttöä”. Tällainen tilin rinnakkaiskäyttö toisella laitteella voisi Lintilän mukaan onnistua WhatsAppin Qr-koodin lukemalla, sanoi Lintilä asiantuntijoihin viitaten.

Lintilä ei halunnut spekuloida, kuka tiliä olisi voinut rinnakkaiskäyttää.

Lintilän mukaan asiasta tullaan nyt olemaan yhteydessä WhatsAppin omistavaan Meta-yhtiöön sekä todennäköisesti myös poliisiin. Metalta haetaan tilin lokitietoja, koska ”ilman niitä ei voida todentaa rinnakkaiskäyttöä”.

Lintilän mukaan selvitys osoitti, että eduskunnan tietoturva ei ole vaarantunut.

Ministeri vakuutti mediatapaamisessaan yhä, että hän ei lähettänyt kyseistä meemiviestiä.

”Minun olisi ollut [silloin] helppo sanoa, että ’sori kaverit, nyt lähti väärään porukkaan’”, Lintilä sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *