Yhdysvaltain armeijan kenraali: ”Venäjä on hävinnyt ja maksaa valtavaa hintaa”

Venäläisten aloittama vastahyökkäys on brutaalia, kuluttavaa sodankäyntiä, arvioi kenraali Mark Milley. Toisaalta ”häviö” ei tarkoita sodan loppumista.

Yhdysvaltain asevoimien ykkösmies, puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtaja kenraali Mark Milley luonnehtii Venäjän sotilaallista menestystä Ukrainassa kovin sanoin.

”Putin kuvitteli voivansa voittaa Ukrainan nopeasti, hajottavansa Nato-allianssia ja pystyvänsä tekemään mitä mieleen tulee. Hän oli väärässä: Ukraina on edelleen vapaa ja itsenäinen, eikä Nato ole koskaan ollut vahvempi. Venäjä on pudonnut globaaliin paarialuokkaan, ja ukrainalaisten rohkeus inspiroi maailmaa”, Milley totesi.

Hän puhui lehdistölle Brysselissä tiistaina.

”Lyhyesti: Venäjä on hävinnyt. Se on hävinnyt strategisesti, operatiivisesti ja taktisesti, ja maksaa valtavaa hintaa taistelukentällä.”

Toisaalta häviö ei tarkoita sodan loppumista. Joitakin viikkoja sitten Milley arvioi, että Ukrainan on hyvin vaikeaa sotilaallisin keinoin saada venäläiset karkotettua kuluvan vuoden aikana täydellisesti maan rajojen sisältä.

”Tämä ei tarkoita, etteikö se voisi tapahtua, eikä että se ei tapahdu, mutta se on hyvin, hyvin vaikeaa”, Milley luonnehti Saksassa tammikuulla.

Samalla hän painotti, että tappiot ovat merkittäviä myös Ukrainan osalta, minkä vuoksi hän uskoo että sodan osapuolet päätyvät ennemmin tai myöhemmin neuvottelupöytään.

Tiistaina Milley arvioi, että Venäjän Donbassin alueella aloittama vastahyökkäys sujuu hitaasti, ja joukot kärsivät raskaita tappioita.

”Heillä on kuitenkin lukumääräetu, ja jää nähtäväksi, onnistuuko hyökkäys.”

Taistelun etulinja on Milleyn mukaan ”suhteellisen stabiili”.

”Dynaamista liikehdintää suuntaan ja toiseen tapahtuu pääosin Bahmutin alueella. Ukrainalaiset pitävät kuitenkin asemiaan.”

Hyökkäyksestä vastaavat Milleyn mukaan pääosin Wagnerin palkkasoturit. Taistelut kuluttavat joukkojen resursseja, ja tappiot ovat erittäin korkealla erityisesti Venäjän osalta.

”Se ei ole mitään hienostelua, vaan hyökkäyksiä suoraan edestä, hyökkäyksiä aaltoina ja raskasta tykistön käyttöä sekä erittäin suuria tappioita.”

Milley ei osaa arvioida, kuinka kauan taistelu jatkuu, mutta hän uskoo ettei Ukrainan rintama romahda.

”Pidämme tilannetta hyvin tarkasti silmällä ja varmistamme, että Ukrainalla on kyky jatkaa puolustautumista.”

Milleyn mukaan Venäjän mahdollista uutta hyökkäystä pääkaupunki Kiovaa vastaan ei voi jättää pois laskuista, mutta tällä hetkellä Yhdysvallat ei näe merkkejä, jotka viittaisivat tähän.

Samassa tilaisuudessa puhuneen puolustusministeri Lloyd Austinin (dem.) mukaan ei näytä siltä, että Venäjä kokoaisi ilmavoimiaan massiivista ilmahyökkäystä varten.

”Tiedämme kyllä, että Venäjällä on merkittävä määrä lentokoneita ja paljon kyvykkyyksiä jäljellä. Siksi korostamme, että Ukrainaan pitää lähettää niin paljon ilmapuolustuskykyjä kuin vain mahdollista”, Austin painotti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *