Viinit ruokakauppoihin? – Samalla alkaa ”keskustelu väkevistä”, sanoo Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja

Jos viinien myynti vapautettaisiin vähittäiskauppaan, aukioloaikojen laajentaminen voisi olla Alkolle yksi kilpailukeino. Näin arvioi Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja Arja Juvonen.

Suomalaiset ovat eri kyselyjen mukaan aiempaa suopeimpia sallimaan viinien myynnin vähittäiskaupoissa. Jos viinien myynti vapautetaan, Alkon monopoli myös väkevien juomien myynnissä on pohdittava uudelleen, sanoo Alkon hallintoneuvoston puheenjohtaja Arja Juvonen (ps).

Katso video täältä

Pärjäisikö Alko pelkällä palvelullaan, jos ruokakaupat saisivat viinit valikoimiinsa?

”Tämä on laaja kysymys. On helppo vastata, että viinit voidaan tuoda maitokauppoihin, mutta se tarkoittaisi myös että viinit tulisivat kioskeihin ja huoltoasemille. Keskustelu siitä, mitä tapahtuisi väkeville, tulisi tässä samassa yhteydessä mukaan.”

Entä se vaihtoehto, että väkevät juomat pysyvät Alkossa, ja Alko keskittyy palveluun?

”Vuonna 2018 olemme tehneet alkoholilainsäädännön uudistuksen. Vaihtoehtona on pitää tilanne ennallaan. Jos 15-prosenttiset viinit siirtyvät maitokauppoihin, se tarkoittaisi myös liköörejä ja alkoholisekoitusjuomia, siinä varmasti keskustelu laajenee.”

”Täytyy punnita vaikutukset taloudelle ja verotukselle, nousisiko alkoholivero, jos viinit siirtyisivät maitokauppoihin. Minulla on se käsitys, että kansalaiset eivät ole kannattaneet väkevien siirtymistä maitokauppoihin. Alkon tehtävänä on myös alkoholihaittojen ennaltaehkäisy. Se on tärkeä ja iso osa Alkon toimintaa.”

Pystyisikö Alko pitämään toimintaansa yllä esimerkiksi laajentamalla aukioloaikojaan, esimerkiksi sunnuntaihin?

”Varmasti näitä erilaisia keinoja pohtia liiketaloudellista puolta on siinä tilanteessa käytävä. Pitäisi pohtia, kuinka ylläpitää palveluverkostoa. Mutta ensin pitää käydä selkeä ja pohjustava selvitystyö, mitä se tarkoittaisi, jos viinit siirtyisivät maitokauppoihin.”

Mitä se voisi tarkoittaa?

”Monopoliasetelma perustuu EU-lainsäädäntöön, ja sillä, että on monopoli, tulee olla yhteiskunnallinen merkitys. Meillä Suomessa se on kansanterveydellinen näkökulma. Jos koetaan, että maitokaupoissa voi myydä viiniä, mikä silloin on väkevien osuus, ja onko monopoli enää mahdollista.”

Pystyykö Alko lainkaan kilpailemaan hinnoilla?

”Lain uudistamisen yhteydessä 2018 käytiin keskustelua, että alkoholin hinta halpenee. Ilmeisesti on käynyt niin, että hintaerot eivät ole olleet niin suuria. Alkossa hinta on ollut ihan kilpailukykyinen. Ihmiset tulevat Alkoon kysymään neuvoja. Tärkeää että palvelutaso säilytetään.”

”Lain mukaan Alko ei saa mainostaa yksittäisiä tuotteita. En usko, että alennusmyynteihin voidaan lähtöä. Mutta jos tulee tilanne , että asiat muuttuvat, ne ovat sen ajan kysymyksiä.”

Viineistä puhutaan aina ennen vaaleja, mutta pidetäänkö asiaa nyt jotenkin todennäköisempänä?

”Vaikea sanoa, mutta kansanedustajana ja vaaleissa mukana olleena, tämä kysymys nousee aina vaalien alla.”

Kuinka paljon keskustelua tästä käydään puolueenne perussuomalaisten joukossa?

”Ei mitenkään enemmän kuin muustakaan. Tällä hetkellä eduskunnassa aiheina ovat velkaantuminen, energian ja sähkön hinta, tavallisen ihmisen pärjääminen arjessa. Tämä on yksi osa tulevaa kevättä ja hallitusohjelmaa, ja siellä sitten käydään läpi, mitä kantoja itse kukin siihen ottaa.”

Katso upotus täältä

LUE MYÖS:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *