Tytti Yli-Viikarin potkujen kohtalo ratkesi – näin päätti oikeus

Yli-Viikari valitti potkuistaan hallinto-oikeuteen sen jälkeen, kun hänelle oli näytetty ovea sekä VTV:n pääjohtajan että ylijohtajan tehtävistä. Hän oli ehtinyt menettämään myös eduskunnan luottamuksen. Oikeus hylkäsi valitukset.

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Valtiontalouden tarkastusviraston entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomista ja virantoimituksesta pidättämistä koskevat valitukset. Yli-Viikari valitti potkuistaan, jotka hän sai sekä VTV:n pääjohtajan että ylijohtajan viroista.

Hallinto-oikeus totesi irtisanomisten osalta, että VTV:n asema valtionhallinnossa on merkittävä ja viraston tehtävien hoitaminen edellyttää julkista luotettavuutta ja erityistä huolellisuutta viraston taloudenpitoon liittyvissä asioissa.

Oikeuden mukaan Yli-Viikari ei voinut toimia pääjohtajan virassaan ilman eduskunnan luottamusta. Tämä luottamus mureni, kun entinen johtaja oli kieltäytynyt kertomasta lentopisteiden käytöstään eduskunnan tarkastusvaliokunnalle. Yli-Viikari perusteli kieltäytymistä pisteohjelman henkilökohtaisuudella. Valiokunta oli myös katsonut, että hän vastasi puutteellisesti joihinkin matkoja koskeviin kysymyksiin.

Yli-Viikari oli suhtautunut piittaamattomasti matkasuunnitelmien ja matkalaskujen laatimiseen. Myös VTV:n varojen käyttäminen stailaus- ja kampaamokuluihin oli oikeuden mukaan osoittanut puutteellista harkintaa.

LUE MYÖS:

Tytti Yli-Viikarin tapaus saattaa näyttää selvältä, mutta sitä se ei ole – Yhtenä erikoisuutena on 320 000 €:n ”spekulaatio”
VTV rimpuilee irti Yli-Viikarin mainehaitasta – Pääjohtajana toimiva Matti Okko: ”Puhutaan rakenteellisesta korruptiosta, kaipa se omia muotojaan täälläkin saa”
STT: Yli-Viikari arvostelee eduskuntaa ja kertoo miksei ole irtisanoutunut

Eduskunta oli voinut katsoa näiden epäselvyyksien heikentäneen luottamusta Yli-Viikarin kykyyn toimia pääjohtajana. Oikeus toteaa, että eduskunnan luottamuksen puuttuessa Yli-Viikarin irtisanomiseen oli ollut virkamiehestä johtuva erityisen painava syy.

Hallinto-oikeuden mukaan Yli-Viikarin teot olivat vaikuttaneet hänen edellytyksiinsä ja uskottavuuteensa toimia missään VTV:n johtovirassa. Tämän myös vuoksi valitus potkuista ylijohtajan taustavirasta hylättiin, vaikka lähtökohtaisesti virkaan palaaminen olisi ollut mahdollista.

”Kokonaisharkinnassa oli voitu ottaa huomioon myös lainvastainen virkasopimus ja siitä saatu rikostuomio, matkasuunnitelmien ja -laskujen puutteellisuudet, kampaamo- ja stailauskulujen maksattaminen tarkastusviraston varoista, virka-auton käyttöön liittyvät epäselvyydet ja eräiden elantokulujen laskuttaminen tarkastusviraston varoista.”, Helsingin hallinto-oikeus kirjoittaa.

Helsingin hallinto-oikeuden päätökset eivät ole lainvoimaisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *