Putinin valloitushimo ei pysähdy Ukrainaan – Venäjä kiristää silmukkaa pienen rajamaan ympärillä

Tutkija arvioi, että toiveet Vladimir Putinin kanssa neuvottelemisesta ovat tuulesta temmattuja. Itsevaltaiselle presidentille riittää vain ja ainoastaan voitto.

Venäjän ja lännen välillä tasapainottelevan Moldovan pääministeri Natalia Gavrilița erosi tehtävästään viime viikolla. Samoihin aikoihin Venäjän suunnitelma maan länsimielisen hallituksen kumoamisesta nousi otsikoihin.

ABC News uutisoi Moldovan presidentin Maia Sandun lausunnosta, jonka mukaan Venäjä aikoi hyödyntää kumouksessa sotilaskoulutuksen saaneita sabotöörejä, jotka naamioituisivat siviileiksi, tekisivät väkivaltaisia iskuja ja hyökkäisivät valtionhallinnon rakennuksiin. Presidentti väläytti myös riskiä panttivankien ottamisesta.

Venäjään erikoistunut tutkija Stephen Blank huomauttaa kirjoituksessaan, että Moldovan tilanne on heikentynyt pitkälti Kremlin toiminnan vuoksi. Venäjä on katkaissut öljy- ja kaasutoimitukset, mikä rampautti maan talouden ja syöksi inflaation 30 prosenttiin.

Tilanne on vaikeuttanut huomattavasti EU:n ehdokasmaaksi hyväksytyn Moldovan jäsenyyspyrkimyksiä. Maa on yrittänyt puskea läpi uudistuksia, jotka avaisivat sille ovat jäsenneuvotteluihin. Venäjää tukevat voimat kiskovat kuitenkin maata toiseen suuntaan.

LUE MYÖS:

Moldovan hallitus kaatuu – Pääministeri vihjasi Venäjästä
Tiedustelupalvelu vahvistaa Venäjän suunnitelman Moldovassa – Ukrainan hallussa kylmäävä asiakirja

Venäjä-mielisyydestään tunnettu Shor-puolue järjesti syksyllä viikkoja kestäneitä mielenosoituksia, joissa se syytti Moldovan hallitusta polttoaineiden 400 prosentin hinnannoususta ja inflaatiosta. Puolueella on väitetty olevan kytköksiä Venäjän tiedustelupalvelu FSB:hen, vaikka sen johtaja on luonnollisesti tämän kiistänyt.

Moldova on ollut presidentti Vladimir Putinin ja hänen imperialistisen Novorossija-fantasiansa tähtäimessä jo vuodesta 2014, Blank kirjoittaa. Venäjä toivoi tuolloin valloittavansa koko Krimin rannikkoalueen mobilisoimalla 2000–3000 miehen vahvuiset spetsnaz-erikoisjoukkonsa Transnistriasta käsin. Joukkojen tarkoitus oli marssia Odessaan sen jälkeen, kun Venäjän tukijat olisivat ottaneet kaupungin haltuunsa järjestämällä mellakoita.

Maasilta Transnistriasta Krimille jäi tuolloin haaveeksi, mutta Putin kenraaleineen on tähdännyt sen perustamiseen viime vuonna alkaneen laajamittaisen hyökkäyssodan yhteydessä.

Kremlin suunnitelma Moldovan nielaisemisesta on yhdistelmä sotilaallista toimintaa ja poliittista vaikuttamista. The Washington Postin mukaan FSB on käyttänyt miljoonia dollareita Venäjän valtionyhtiöiden rahaa haaliakseen moldovalaisia poliitikkoja puolelleen ja ohjatakseen maata Kremlin osoittamaan suuntaan.

Blank katsoo, että toiveet Venäjän kanssa neuvottelemisesta ovat tuulesta temmattuja. Vladimir Putin välittää vain voittamisesta, mikä koskee niin Ukrainaa kuin Moldovaakin. Blankin mukaan Venäjän laajentuminen onkin ennakkoehto Putinin ja hänen järjestelmänsä säilymiselle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *