Muistatko tämän upean tieteiselokuvan? Leffafanien arvostama merkkiteos löytyy suoratoistona

Tämä on jo moderni klassikko.

Vuonna 2005 valmistunut V niin kuin verikosto on elokuvahelmi, jonka arvostus näkyy Internet Movie Databasen Top 250 -listalla. IMDb:n käyttäjät ovat äänestäneet sen parhaiden elokuvien listan sijalle 158.

Elokuvan voi katsoa HBO Maxista.

V niin kuin verikosto perustuu Alan Mooren käsikirjoittamaan ja David Lloydin kuvittamaan sarjakuvaan.

Matrixin luoneet Wachowskin sisarukset ovat laatineet elokuvan käsikirjoituksen ja toimivat tuottajina. Wachowski-veljekset eivät kuitenkaan itse ohjanneet elokuvaa, vaan kameran takana on Matrix-elokuvien apulaisohjaaja James McTeigue.

V niin kuin verikosto sijoittuu lähitulevaisuuden Lontooseen. Isosta-Britanniasta on tullut totalitaarinen valtio. Diktaattori Adam Sutler (John Hurt) johtaa maata isovelimäisin ottein. Kansalaisille kerrotaan valheita ja heitä pidetään tiukassa kontrollissa. Vähemmistön edustajat viedään keskitysleiriin koekaniineiksi.

Viitalla ja naamiolla varustettu mystinen V (Hugo Weaving) tekee sinnikkäästi kiusaa sortajille. V saa liittolaisen nuorestä naisesta nimeltä Evey (Natalie Portman), jonka hän pelastaa salaisen poliisin kynsistä. Tutustuessaan V:hen paremmin Evey alkaa löytää salaisuuksia omasta menneisyydestään.

Lukuisten viime vuosina tehtyjen sarjakuvafilmatisointien joukossa V niin kuin verikosto on selvästi keskivertoa parempi. Toiminnallisen viihteen lisäksi siinä käsitellään myös vakavampia teemoja, kuten vallankäyttöä ja tasa-arvoa.

Alkuperäinen sarjakuva sai inspiraation Margaret Thatcherin tavasta johtaa Isoa-Britanniaa 1980-luvulla. Elokuvassa tarinan asetelmia on jonkin verran muutettu, ja siinä voi nähdä kritiikkiä Yhdysvaltain nykyistä politiikkaa kohtaan.

James McTeigue ja Wachowskit ovat rakentaneet vaikuttavan dystopiakuvauksen. Siinä heitä ovat auttaneet erinomaiset näyttelijät. Matrixista tuttu Hugo Weaving on karismaattinen vapaustaistelija. John Hurt orwellmaisena kanslerina ja Stephen Rea V:tä jahtaavana poliisina ovat tapansa mukaan vakuuttavia.

Katso myös: The Matrix Resurrections

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *