YTN kehuu saavuttamaansa perhevapaaetua. Palkkojen korotustaso on kuitenkin liitolle pettymys ja ratkaisu hyväksyttävissä ”pitkin hampain”.
Teknologiateollisuus ja YTN pääsivät tiistaina sopuun työehdoista.
Liitto kehuu tiedotteessaan, että uusi sopimus tuo palkankorotusten lisäksi merkittävän parannuksen työelämän tasa-arvoon palkallisten vanhempainvapaiden muodossa.
”Saimme tärkeän tavoitteemme perhevapaiden kirjaamisen osalta maaliin ja sovimme siitä ainoana palkansaajajärjestönä teollisuudessa”, sanoo puheenjohtaja Teemu Hankamäki tiedotteessa.
Hän pitää asiaa merkittävänä päänavauksena, jolla yhdenvertaisessa vanhemmuudessa päästään eteenpäin.
Sopimus tuo molemmille vanhemmille 32 päivää palkallista vapaata ja synnyttävälle vanhemmalle lisäksi palkallisen 40 päivän raskausvapaan. Aiemmin ei-synnyttävän vanhemman palkallinen vapaa oli ainoastaan viisi päivää.
Korotustaso pettymys
Liiton mukaan palkat nousevat sopimuskauden aikana yhteensä kuusi prosenttia ja koko sopimuksen kustannusvaikutus on seitsemän prosenttia.
Alan ylempien toimihenkilöiden palkat nousevat ensimmäisenä vuonna yleiskorotuksena kolme prosenttia, minkä lisäksi työnantaja jakaa 0,5 prosenttia. Sopimus sisältää prosentin kustannusvaikutteisen kertaerän, joka on 12,5 prosenttia kuukausipalkasta ja se maksetaan maaliskuun palkanmaksun yhteydessä.
Vuonna 2024 palkat nousevat 1,3 prosentin yleiskorotuksella ja 1,2 prosentin työnantajaerällä.
Tämä oli liitolle pettymys.
”Työnantajalle korotustaso oli selvästi kynnyskysymys ja olemme pettyneitä siihen, ettei taso ole sama kuin muilla henkilöstöryhmillä”, kertoo neuvottelupäällikkö Petteri Oksa tiedotteessa.
Yleiskorotuksen osuus kasvoi
YTN:lle tärkeintä oli kuitenkin saada palkanjakomallissa yleiskorotuksen osuus suuremmaksi.
”Niitä maksetaan nyt yli 70 prosenttia kiinteistä korotuksista, mikä on hyvä suhde. Tällä turvataan jäsentemme ansiokehitystä. Arvioimme, että ratkaisu oli tässä pitkin hampain hyväksyttävissä.”
Palkallisten perhevapaiden edistämiseen vastineena muutosneuvotteluaikoihin ja lomautusneuvotteluaikoihin tulee pieniä muutoksia.
Aiemmin 15.–17. helmikuuta välille ilmoitettu lakko peruuntui.