Brittitiedustelu: Venäjän sotateollisuuden tuotantomääristä on tulossa kriittinen heikkous, ja maan johto tietänee sen

Venäjällä korkea-arvoiset johtajat ovat luultavasti tietoisia siitä, että valtion sotateollisuuden tuotantomäärät ovat muodostumassa kriittiseksi heikkoudeksi, arvioi Britannian puolustusministeriö tuoreessa tiedusteluraportissaan. Tilannetta pahentaa ministeriön mukaan strateginen ja operatiivinen virhearvio Ukrainaan hyökkäämisestä.

Tuotanto jää brittitiedustelun mukaan lähes varmasti alle Venäjän puolustusministeriön vaatimusten, jotta maa voisi ylläpitää sotatoimia Ukrainassa ja palauttaa edellytyksensä puolustukseen pidemmällä aikavälillä.

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev vaati viime viikolla venäläisen panssarivaunutuotannon lisäämistä vieraillessaan Omskissa sijaitsevalla tehtaalla. Medvedevin kommenttia edelsivät presidentti Vladimir Putinin useat julkiset vaateet siitä, kuinka maan sotateollisuuden pitäisi tukea paremmin Venäjän toimia Ukrainassa.

Tammikuussa Putin arvosteli televisioidussa kokouksessa varapääministeri Denis Manturovia, joka toimii myös kauppa- ja teollisuusministerinä ja jonka vastuulla on maan sotateollisuutta. Brittitiedustelun mukaan ulostulo oli yksi Putinin voimakkaimmista julkisista tunteenpurkauksista sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan liki vuosi sitten.

Raportti: Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta “uudelleenkoulutusleireille”

Tiistaina tuore raportti kertoi, että Venäjä on vienyt ainakin 6 000 lasta Ukrainasta erityisille leireille, joissa heille opetetaan venäläismielisyyttä sekä annetaan sotilaallista koulutusta kuten ampumista.

Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoittaman Yale Humanitarian Research Lab (HRL) -ryhmän tutkimusraportin mukaan tällaisia leirejä on perustettu 43 ympäri Venäjää. Tutkimuksessa hyödynnettiin satelliittikuvia sekä julkisia lähteitä.

Ukrainalaislasten pitäminen tällaisissa uudelleenkoulutusleireissä voi olla sotarikos sekä rikos ihmisyyttä vastaan, tutkimuksessa todetaan. Lapsia alettiin kuljettaa Ukrainasta leireille pian Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

HRL:n mukaan nuorimmat leireille viedyt lapset ovat vain nelikuukautisia vauvoja ja vanhimmat 17-vuotiaita. Joitain lapsista on sijoitettu venäläisiin sijaisperheisiin.

Raportissa vaaditaan, että Venäjä päästäisi leireihin riippumattomia tarkkailijoita ja lopettaisi väitetyt lasten sieppaamiset.

Ukrainan hallitus on syyttänyt Venäjää yli 14 700 ukrainalaislapsen viemisestä Venäjälle, mutta Venäjän mukaan kyse on ollut orpojen pelastamisesta tai lasten viemisestä sairaalahoitoon. Yhdysvaltalaisraportin mukaan lasten vanhempia on kuitenkin painostettu antamaan lupa lasten viemiseksi, joskus siten, että heille on luvattu lasten palaavan kotiin.

Raportin mukaan presidentti Vladimir Putin ja erityisesti Venäjän lasten oikeuksien komissaari Marija Lvova-Belova ovat tiiviisti mukana operaatiossa.

—-

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *