Amerikkalaiskenraali CNN:lle: Näin sota voi loppua – Ukrainalla yksi ehdoton tarve

Kovalla sotakokemuksella varustettu eläköitynyt kenraali näkee Ukrainassa välähdyksiä sodankäynnin tulevaisuudesta, mutta myös kaikuja kylmästä sodasta.

Yhdysvaltain asevoimista eläköitynyt kenraali David Petraeus ennustaa Ukrainan sodan muuttuvan huomattavasti molempien osapuolten aloittaessa merkittäviä hyökkäyksiä. Afganistanin ja Irakin sodissa komentajana toiminut sekä tiedustelupalvelu CIA:ta johtanut Petraeus katsoo, että Ukrainassa on myös nähtävissä heikkoja merkkejä sodankäynnin tulevaisuudesta.

”Kokonaisuudessa olisimme nähneet tällaista, mikäli kylmä sota olisi leimahtanut kuumaksi 1980-luvun puolivälissä”, Petraeus sanoo CNN:lle.

Kenraalin mukaan dronejen hyödyntäminen Venäjän joukkojen tukikohtien ja muiden kohteiden tiedusteluun on yksi esimerkki uudenlaisesta sodankäynnistä.

Muita uuden sodankäynnin merkkejä ovat länsimaiden lahjoittamien täsmäpommien käyttö sekä erityisesti Venäjän keinovalikoimaan kuuluvat kyberiskut. Kyseessä on myös ensimmäinen sota, jota voi seurata lähes reaaliajassa sosiaalisessa mediassa.

LUE MYÖS:

Yhdysvaltain armeijan kenraali: ”Venäjä on hävinnyt ja maksaa valtavaa hintaa”

Petraeus muistuttaa, että kyseessä on vain pieni vilkaisu siihen, miltä tulevaisuuden sota kehittyneiden maiden välillä voisi näyttää. Tällaisessa konfliktissa tiedustelun, valvonnan ja niitä varten rakennettujen järjestelmien kyvykkyydet olisivat entistäkin kehittyneempiä. Parannusta olisi luultavimmin luvassa myös tulivoiman kantomatkaan, nopeuteen ja voimaan.

Tulevaisuudessa miehittämättömien järjestelmien käyttö jokaisella taistelukentän alueella olisi yleistä. Järjestelmiä käytettäisiin todennäköisesti ilmassa, meressä, maan pinnalla sekä avaruudessa, Petraeus katsoo. Lisäksi kaikki tiedustelu- ja iskukyvykkyydet olisi sidottu kehittyneisiin komentoketjuihin, sekä viestintä- ja tietojärjestelmiin.

Petraeus lainaa sanontaa kylmän sodan ajalta, jonka mukaan kaikkeen, mikä on näkyvillä, voidaan hyökätä. Kylmän sodan aikana tiedustelu ja valvonta eivät kuitenkaan olleet tasolla, jota sanonnan mukaiseen hyökkäilyyn olisi vaadittu.

”Tulevaisuudessa lähes kaikki – jokainen alusta, tukikohta ja päämaja – nähdään ja ne voivat siksi joutua iskujen sekä tuhoamisen kohteeksi”, Petraeus sanoo.

Sota päättyy neuvottelupöytään – Ukraina tarvitsee turvatakuut

Kenraalin mielestä Ukrainan sota päättyy neuvottelupöytään, kun presidentti Vladimir Putin ymmärtää sodan olevan kestämätön ratkaisu niin sotatantereen kuin kotirintamankin kannalta.

Petraeus sanoo, että Ukrainan on sodan jälkeen saatava turvatakuut sekä Marshall-avun kaltainen jälleenrakennussuunnitelma. Rauhan takeena voisi toimia Nato-jäsenyys tai Yhdysvaltojen johtaman liittouman antamat turvatakuut.

”Turvatakuut ovat kriittisiä jälleenrakennuksen menestymisen ja ulkopuolisten investointien houkuttelemisen kannalta”, Petraeus alleviivaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *