Ensimmäinen venäläisterminaattori tuhottu Ukrainassa – näin tiedustelupataljoona iski

Epäsuora tuli lannisti terminaattorin.

Ensimmäinen moderni venäläinen BMP-T Terminator -taisteluajoneuvo on tuhottu Ukrainassa.

Ukrainalaisten sotilaslähteiden mukaan voitto tapahtui Luhanskin alueella, ja asialla olisivat olleet Ukrainan merijalkaväen 140. Tiedustelupataljoonan sotilaat. Tilanteessa käytettiin drone-kalustolla johdettua epäsuoraa tulta.

Britannian sotilastiedustelu kertoi toukokuussa, että Venäjän ainoa Terminator-taisteluajoneuvoja operatiivisessa toiminnassa käyttävä komppania on todennäköisesti mukana Ukrainan sodassa.

Tuolloin BMP-T-ajoneuvoja arvioitiin olevan taisteluissa mukana korkeintaan kymmenen kappaletta.

BMP-T on vahvasti panssaroitu ajoneuvo, joka on kehitetty T-72-taistelupanssarivaunun rungolle.

Ajoneuvo kehitettiin Afganistanin ja Tshetshenian sotien perusteella suojaamaan varsinaisia panssariajoneuvoja. Ajoneuvo on varustettu useilla lyhyen kantaman asejärjestelmillä, joiden avulla se kykenee tuhoamaan vihollisia sellaisistakin suunnista, joihin panssarivaunujen tykki ei käänny. Erityisesti BMP-T:n järjestelmiä on suunniteltu korkeisiin rakennuksiin linnoittautuneita vihollisia varten.

Avointen lähteiden tiedustelutiedon mukaan venäläiset ovat menettäneet Ukrainan sodassa 780 panssaroitua taisteluajoneuvoa. Todellinen luku lienee siis suurempi.

Näistä 483 on tuhottu. Ukrainan joukot ovat ottaneet haltuunsa 258 kappaletta, venäläiset taas hylänneet 27. 12 kappaletta on vaurioitunut käyttökelvottomaksi.

Varsinaisia taistelupanssarivaunuja Venäjä on menettänyt 1717 kappaletta, joista 1008 on tuhottu, 546 otettu ukrainalaisjoukkojen haltuun, 85 hylätty ja 78 vaurioitunut. Nämäkin luvut ovat avointen lähteiden tietoja, eli kokonaismäärä lienee tässäkin tapauksessa mittavampi.

Katso upotus täältä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *