Vihreät: Kaikille täysi-ikäisille 200 €:n takuutulo, sokeri ja kova rasva verolle

Vihreät julkisti eduskuntavaali- ja talousohjelmansa.

Vihreät esittää 200 euron takuutuloa ensiaskeleena kohti perustuloa. Puolue julkaisi eduskuntavaaliohjelmansa maanantaina.

”Otetaan ensimmäisenä askeleena kohti perustuloa käyttöön kaikille täysi-ikäisille maksettava vastikkeeton 200 euron takuutulo, joka parantaa merkittävästi tuensaajien mahdollisuutta tehdä töitä ja hyödyttää erityisesti pienituloisia”, puolue ehdottaa vaaliohjelmassaan.

Takuutulo oli jo aiemmin esillä vihreiden sosiaaliturvaohjelmassa.

”Vihreät esittää uutena sosiaaliturvan osana 200 euron takuutuloa, joka kohdentuisi kaikille sosiaaliturvan piirissä oleville täysi-ikäisille. Takuutulo parantaisi merkittävästi edunsaajien mahdollisuutta tehdä töitä. Takuutulo vähenisi ansiotulojen myötä, jolloin takuutulo täydentäisi hyvin matalia tuloja”, puolue kertoi.

”Takuutulon pohjalta voitaisiin jatkossa luoda erillinen työkalu äkillisten yhteiskunnallisten muutosten varalle. Työkalu olisi kohdennettavissa niin alueellisesti kuin määrällisestikin ja sen avulla voitaisiin vastata esimerkiksi äkillisiin energian hinnan nousuihin tai pandemiatilanteisiin”, puolue myös totesi.

Vihreät haluaa tuplata luonnonsuojelun rahoituksen. Taloutta puolue tasapainottaisi noin kuudella miljardilla eurolla, ilmenee puolueen talousohjelmasta. Puolue sitoutuu tasapainottamaan valtiontalouden vuoteen 2035 mennessä.

Vihreät pyrkisi monen muun puolueen tavoin 80 prosentin työllisyysasteeseen ja lisäisi ”työhön johtavaa maahanmuuttoa poistamalla työlupien saatavuusharkinta, puuttumalla syrjintään ja korjaamalla maahanmuuton prosessit toimiviksi”. Näiden toimien tasapainottavan vaikutuksen puolue laskee olevan kolme miljardia euroa.

Ympäristölle haitallisista yritystuista vihreät säästäisi 850 miljoonaa euroa. Puolue karsisi fossiilisten polttoaineiden ja polttoturpeen, teollisuuden, merenkulun ja metsätalouden sekä maatalouden yritystukia.

Verouudistuksella vihreät tasapainottaisi taloutta 500 miljoonaa euroa. Vihreät korottaisi kaivosveroa ja keräisi verotuloja myös kiertotaloutta edistävillä ja metsäkatoa hillitsevillä veroilla ja maksuilla sekä lentoverolla.

Vihreiden listalla on SDP:n ja vasemmistoliiton tavoin myös listaamattomien yritysten osinkoverotuksen uudistaminen. Se sekä harmaan talouden ja verovälttelyn torjunta tasapainottaisivat taloutta 650 miljoonaa euroa, puolue laskee.

Puolue lanseeraisi laajan sokeriveron sekä terveysveron koviin rasvoihin ja suolaan. Alkoholi- ja tupakkaveroa puolue korottaisi. Näillä saataisiin kasaan 600 miljoonaa euroa.

Lisäksi vihreät tehostaisi julkisia hankintoja sekä matkakuluja ja tilankäyttöä yhteensä 400 miljoonan euron edestä.

LUE MYÖS:

Näin ”persuilu” pesiintyi kolmeen puolueeseen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *