Naton pääsihteeri: ”Putin käynnistää uusia hyökkäyksiä”

Nato aikoo tehdä päätöksiä pelotteensa ja puolustuksensa vahvistamiseksi ja lisätä myös kriittisen merenalaisen infrastruktuurin suojaa. Pääsihteeri Stoltenberg kehottaa liittolaisia investoimaan puolustusteollisuuteen.

Nato-maiden puolustusministerit kerääntyvät tiistaina ja keskiviikkona Brysseliin sotilasliiton puolustusministerikokoukseen.

Suomi ja Ruotsi osallistuvat kokoukseen tarkkailijajäseninä. Suomea kokouksessa edustaa puolustusministeri Mikko Savola (kesk).

Kokoukseen osallistuu myös Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov, jonka kanssa puolustusministerit keskustelevat Ukrainalle toimitettavasta materiaaliavusta.

Naton puolustusministerikokouksen teemoja ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen, puolustusteollisuuden tuotantokyky ja puolustusmenojen kasvattaminen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on nostanut ilmaan ajatuksen siitä, että Nato-maiden pitäisi kasvattaa puolustusmenojaan. Nykyinen suositus on, että Nato-maat käyttäisivät kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin.

Kaikki Nato-maat eivät tällä hetkellä yllä kahden prosentin tavoitteeseen.

Merenalaista infrastruktuuria täytyy suojata

Pääsihteeri Stoltenberg totesi maanantaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, että puolustusministerit kokoontuvat hetkellä, joka on tärkeä transatlanttisen turvallisuuden kannalta.

Nato aikoo tehdä päätöksiä pelotteensa ja puolustuksensa vahvistamiseksi ja lisätä myös kriittisen merenalaisen infrastruktuurin suojaa. Lisäksi Nato-maat aikovat tehostaa tukeaan Ukrainalle.

”Lähes vuosi invaasion jälkeen presidentti Putin ei valmistaudu rauhaan. Hän käynnistää uusia hyökkäyksiä. Meidän on siis jatkossakin annettava Ukrainalle se, mitä se tarvitsee voittaakseen”, Stoltenberg totesi.

Stoltenbergin mielestä on selvää, että varustelukisa on alkanut. Hänen mukaansa ampumatarvikkeiden, polttoaineen ja varaosien pitää päästä perille Ukrainaan ennen kuin Venäjä tekee aloitteen taistelukentillä.

”Nopeus pelastaa ihmishenkiä. Jos Putin voittaa Ukrainassa, viesti hänelle ja muille autoritaarisille hallinnoille on, että voimankäyttö palkitaan. Se tekisi maailmasta vaarallisemman paikan ja meistä kaikista haavoittuvampia.”

Stoltenberg totesi, että Nato-maiden on pakko investoida puolustustarvikekapasiteettinsa kasvattamiseen.

Hänen mukaansa Ukraina käyttää tällä hetkellä ampumatarvikkeita moninkertaisesti Nato-maiden tuotantokykyyn nähden. Se rasittaa puolustusteollisuutta.

Stoltenberg totesi, että suurikaliiperisten ampumatarvikkeiden odotusaika on pidentynyt 12 kuukaudesta 28 kuukauteen.

“Tilaukset, jotka jätetään tänään, toimitetaan vasta kaksi ja puoli vuotta myöhemmin.”

Suomen puolustusministeri Mikko Savola osallistuu Naton päämajassa tiistaina Ukraine Defense Contact Groupin kokoukseen.

Kokouksessa käsitellään Ukrainan tilannetta ja maalle annettavaa tukea. Savolan lisäksi myös Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen osallistuu kokoukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *