Näin Ukrainaa kannattavat venäläiset lahjoittavat rahaa salassa

Venäläiset eivät ole Ukrainan sodan suhteen yhtä rintamaa.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto yrittääkin kuristaa kansalaisten mahdollisuutta saada tietoa vapaasti, sekä estää niin hallituksen kuin Ukrainan sodankin kritisoimista kovin ottein, tieto sodasta sekä siitä syntyvä tyytymättömyys Putinin hallintoa kohtaan kytee silti.

Yahoo kertoo, että venäläisten tyytymättömyys näkyy muun muassa Ukrainan avokätisenä tukemisena, joskin näin ei voi eikä kannatakaan avoimesti tehdä.

Ukrainan varadigiministeri Alex Bornyakovin mukaan Putiniin tuohtuneet venäläiset nimittäin lähettävät merkittäviä määriä rahaa Ukrainaan kryptovaluuttojen avulla.

Heti sodan syttymisen jälkeen Ukrainan hallitus pyysi Twitterissä kryptovaluuttalahjoituksia voidakseen rahoittaa Venäjän torjumiseen tarvittavia sotatoimia. Bornyakovin mukaan Ukraina on saanut kryptoavustuksina kaikkea yhden ja miljoonien dollarien välillä.

”Kaikkiaan Ukraina on saanut arviolta 650 bitcoinia, yli 10 000 ethereumia, merkittäviä määriä polkadotia, liki 1,8 miljoonaa solanaa, sekä 2,8 miljoonaa dollaria usdc:nä”, Bornyakov avaa.

Samalla Ukraina on analysoinut mistä päin maailmaa kryptolahjoituksia saadaan. Bornyakov sanoo, että Ukraina on onnistunut tunnistamaan yli 100 000 ihmistä ja tahoa, jotka ovat kryptovaluuttojen muodossa apua Ukrainalle lähettäneet. Heidän joukossaan on myös venäläisiä, ja osa heistä on ollut lahjoituksissaan varsin anteliaita.

Yksi merkittävimmistä keinoista lähettää rahaa Ukrainaan on nft-taide. Koska suoria lahjoituksia ei voida tehdä, venäläiset ostavat nft-tuotteita muun muassa Ukraine DAO -järjestöltä.

Poliittinen aktivisti ja Pussy Riot -yhtyeen keulahahmo Nadya Tolokonnikava on yksi Ukraine DAO:n perustajista. Hän kertoo Yahoolle, että Ukraine DAO perustettiin toukokuussa 2022, jotta venäläisillä voisi olla tapa tukea Ukrainaa: kryptovaluutoilla voi kiertää rahalahjoituksia koskevat estot, ja samalla ne myöskin tarjoavat tarpeellista anonymiteettiä lahjoituksen tekijälle.

Ukraine DAO:n kautta myydyn nft-taiteen keräämät tuotot menevät sodasta kärsiviä ukrainalaisia auttaville järjestöille. Sen suurin hitti on ollut Ukrainan lippua esittävä nft, jota ostettiin viidessä päivässä noin 6,2 miljoonan euron edestä.

Ukraine DAO antaa venäläisille myös anonyymin keinon tukea lgbtq+-ihmisiä ja kannattaa tasa-arvoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *