Kaupan alalle sopu: Lakot peruttu

Kaupan alalla kokoaikaisten työntekijöiden palkka nousee 165 eurolla. Tänä vuonna maksetaan myös 400 euron kertaerä.

Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat hyväksyneet sunnuntai-iltana työehtosopimusratkaisun kaupan alalla.

Tämä tarkoittaa, että kaupan alalle julistetut lakot, vuoronvaihtokiellot ja tilapäisten siirtojen kiellot peruuntuvat. Vastaavasti työnantajien jäsenmaksuperinnän pidättäminen peruuntuu, eli maksujen pidättämättä jättämisiä ei tehdä.

Kaksivuotinen työehtosopimus nostaa kaupan alan kokoaikaisten työntekijöiden palkkoja yhteensä 165 euroa. Palkkojen korotus on 1.6.2023 alkaen 105 euroa (0,66 euroa/tunti) ja 1.6.2024 alkaen 60 euroa (0,38 euroa/tunti). Taulukkopalkat nousevat 6,02 prosenttia, joista ensimmäisen vuoden korotus on 3,88 prosenttia ja toisen vuoden 2,14 prosenttia.

Lisäksi huhtikuun palkanmaksun yhteydessä kaupan alan kokoaikaisille työntekijöille maksetaan 400 euron suuruinen kertaerä, josta 200 euroa voidaan maksaa myös syyskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä.

Uusi työehtosopimuksen on voimassa 1.2.2023–31.1.2025.

“Palkankorotukset ovat niin sanotun yleisen linjan mukaisia ja painottuvat alan pienipalkkaisille työntekijäryhmille kuten myyjille”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo tiedotteessa.

“Saimme neuvoteltua sopimuksen, johon voimme olla tyytyväisiä. Pitkäaikainen tavoitteemme euromääräisistä palkankorotuksista toteutui. Euromääräiset palkankorotukset ovat erityisesti pienipalkkaisten etu”, kommentoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

LUE MYÖS:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *