BBC Bah’mutissa: ”Hitaasti he voittavat”

Venäjän joukot ovat yrittäneet kuuden kuukauden ajan vallata Bah’mutin kaupunkia Itä-Ukrainan Donetskissa. Jos taistelut jatkuvat kuten tällä hetkellä, venäläiset pääsevät lopulta tavoitteeseensa, rintamalta kerrotaan BBC:lle.

Venäjä etenee kiivaiden taisteluiden kohteena jo kuukausien ajan olleessa Bah’mutissa ”metri metriltä, ruumis ruumiilta”, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC vierailtuaan Itä-Ukrainassa Donetskin rintamalla.

Venäläisjoukkojen hallussa ovat tällä hetkellä ”käytännössä” molemmat kaupunkiin johtavat päätiet, BBC raportoi. Ukraina kykenee käyttämään joukkojensa huoltoon enää yhtä sivuväylää.

”He ovat yrittäneet vallata kaupunkia heinäkuusta lähtien”, sanoo ukrainalaisjoukkojen tiedottaja.

”Pala palalta he ovat nyt voittamassa. Heillä on enemmän resursseja, joten jos he jatkavat pitkää peliä, he voittavat. En osaa sanoa, kauanko siinä kestää.”

Puolustajan joukkojen tiedottaja toivoo, että venäläisiltä loppuvat resurssit. ”Todella toivon niin.”

Venäjän Wagner-palkka-armeijan on kerrottu syöttävän säälimättä joukkojaan Bah’mutin taisteluihin, koska Venäjä hakee sekä symbolista että strategista voittoa kaupungista hyökkäyssodan vuosipäivän lähestyessä. Molempien osapuolten tappioiden arvioidaan olevan kovia, ja Ukraina kertoo venäläisjoukkojen tällä hetkellä entisestään kiihdyttävän hyökkäyksiään.

LUE MYÖS:

Tämä mies johtaa Venäjän julmaa Wagner-joukkoa – Kun tapasin ”Putinin kokin” ensikerran, hän unohti mainita rikoksistaan
Näin ”Putinin kokki” Jevgeni Prigožin pyörittää julmaa Wagner-ryhmäänsä – FT: Pakotteet eivät häneen osu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Bah’mutia Ukrainan ”linnoitukseksi”. Paikalla olevat ukrainalaisjoukot vannovatkin yhä BBC:lle pitävänsä kaupungista kiinni, eivätkä haikaile perääntymiskäskyä. Ukrainalaisjoukot muistuttavat myös, että Bah’mutin taistelut voivat yhtä hyvin väsyttää venäläisjoukot ja kuluttaa niitä ratkaisevasti.

”He yrittävät piirittää meidät pakottaakseen meidät jättämään kaupungin, mutta se ei onnistu. Kaupunki on hallinnassa, kuljetukset liikkuvat”, kertoo ukrainalaisjoukkojen kapteeni.

Pystyäkseen jatkossakin pysäyttämään hyökkääjän ja kyetäkseen myös omiin vastahyökkäyksiinsä Ukraina tarvitsee länsimailta lisää ase- ja varusteapua, joukot viestivät BBC:n kautta.

LUE MYÖS:

Sotilasasiantuntija: Donetskin kohtalo roikkuu yhden kaupungin varassa – Venäjä puskee raivolla kohti yhtä viimeisistä tavoitteistaan
Venäjän Gazprom saanut luvan perustaa omat asejoukot – Nyt pelätään uuden palkka-armeijan syntyä
Venäjä yrittää koko ajan isoa hyökkäystä, arvioi brittitiedustelu – Ukraina: ”Täydellinen koordinaation puute” Bah’mutissa
Virolaiselta tuli pysäyttävä viesti Venäjästä – ”Erittäin epäreilu tilanne ukrainalaisille”
Loikanneet sotilaat avautuvat Venäjän silmittömistä raakuuksista Ukrainassa – ”Haluaisin pyytää anteeksi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *