Super Bowl -lipuista maksetaan 9000 dollaria, Englannin Valioliigassa lyödään ennätyksiä – Urheilubisnes kukoistaa taas maailmalla, mutta yksi maa on poikkeus

Maailman urheilusarjat keräävät hiljaisemman koronajakson jälkeen taas miljarditolkulla rahaa. Englannin Valioliigassa lyödään siirtosumma- ennätyksiä, ja USA:ssa valmistaudutaan Super Bowliin. Venäjällä kehitys on tosin päinvastaista.

Janne Soisalon-Soininen, New York: Urheilun ylin mainosjuhla

Sunnuntaina iltapäivällä tv-vastaanottimet avautuvat kodeissa ympäri Yhdysvaltoja, kun Kansas City Chiefs ja Philadelphia Eagles kohtaavat amerikkalaisen jalkapallon vuotuisessa mestaruusottelussa Super Bowlissa.

Arizona Glendalessa pelattava ottelu alkaa New Yorkin aikaa alkuillasta kello 18.30. Vaikka ottelu innostaa kaupungissa ehkä vähemmän kuin keskimäärin Yhdysvalloissa, urheilubaarit ovat täälläkin tupaten täynnä ja kadut tavallista tyhjempiä.

Yhdysvalloissa arviolta runsaat sata miljoonaa silmäparia seuraa ottelua ja kansainvälinen yleisö mukaan lukien kokonaismäärän ennakoidaan nousevan jopa 150 miljoonaan. Kyseessä on maailman seuratuin vuosittain järjestettävä urheilutapahtuma, jonka päihittävät vain neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon maailmanmestaruuskisat ja kesäolympialaiset.

Nimelleen uskollisena laji on myös äärimmäisen amerikkalainen, mikä näkyy Super Bowlin yleisömäärän jakaumassa. Yhdysvaltojen urheilukulttuurille ominaisen siitä tekee myös sen äärimmäinen kaupallisuus.

Tutkimusyhtiö Sienan tammikuinen kysely osoitti, että 75 prosenttia vastaajista aikoo seurata sunnuntaina ottelua. Heistä 82 prosenttia kertoi odottavansa pelikatkoilla nähtäviä uusia mainoksia ja 80 prosenttia nauttivansa väliajan showsta.

Peliä siis seurataan osittain sen takia, että halutaan varta vasten nähdä mainontaa. Tämä voi tuntua nurinkuriselta, sillä moni suhtautuu mainoksiin tavallisesti välinpitämättömästi tai jopa välttämättömänä rasitteena. Super Bowlin mainospaikat ovat kuitenkin maailman kalleimpien joukossa ja näyttäviin mainoksiin panostetaan valtavia summia rahaa.

Viime vuonna mainospaikkoja hallinneet kryptovaluuttapörssit kuten FTX ja Crypto.com loistavat nyt poissaolollaan. Tämän vuoden mainostajien joukossa on autovalmistajia, teknologiayhtiöitä ja alkoholijättejä. Mainoksissa nähdään muiden muassa tennistähti Serena Williams ja näyttelijät Adam Driver ja Will Ferrell. Puolen minuutin mainospaikasta maksetaan tänä vuonna noin seitsemän miljoonaa dollaria.

Väliaikashown pääsponsori on tänä vuonna Apple, joka nappasi paikan sitä vuosikymmenen verran hallinneelta juomajätti Pepsiltä. Pääesiintyjänä nähdään artisti Rihanna, joka esiintyy viikonloppuna elävän yleisön edessä ensi kertaa noin viiteen vuoteen.

Auli Valpola, Lontoo: Ennätyksiä siirtosummissa

Britanniassa urheilun suurimmat rahat liikkuvat jalkapallon Englannin Valioliigassa. Tammikuussa siirtoikkuna oli auki, ja seurat käyttivät yhteensä 815 miljoonaa puntaa (918 miljoonaa euroa) pelaajahankintoihin.

Tämä oli alkuvuoden siirtoajan ennätys ja lähes kolminkertainen määrä verrattuna viime vuoteen.

Suurin ostaja oli Chelsea, jonka 323 miljoonan punnan (363 miljoonan euron) ostopotti oli enemmän kuin Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian pääsarjojen ostot yhteensä. Chelsea maksoi Argentiinan voittoisan MM-joukkueen keskikenttäpelaajasta Enzo Fernándezista 121 miljoonaa euroa, mikä on Valioliigan siirtosummien ennätys.

Ennätys lyötiin myös viime vuoden toisena siirtoaikana loppukesällä. Tuolloin pelaajaostoihin seuroilta kului 1,9 miljardia puntaa (2,1 miljardia euroa).

Englannin huippuseuroilla on rahaa, sillä tv-oikeudet ovat taanneet kasvavan tulovirran. Vuoteen 2025 ulottuvana kolmivuotiskautena tv-oikeuksien lasketaan tuovan Valioliigalle 10 miljardia puntaa (11,3 miljardia euroa).

Chelsea on pistänyt pelaajaostoihin ennätyssummia sen jälkeen, kun omistajaksi vaihtui yhdysvaltalaisen Todd Boehlyn johtama sijoittajaryhmä. Venäläisiä oligarkkeja koskevien pakotteiden vuoksi edellinen omistaja Roman Abramovitš joutui luopumaan seurasta.

Hankituille pelaajille Chelsea antaa tavallista pidempiä, seitsemän tai kahdeksan vuoden sopimuksia. Näin siirtosumma saadaan kirjanpidossa jaettua useammalle vuodelle.

Martti Kiuru, Pietari: Suomalainen yhä mukana

Venäjän jalkapallon valioliiga ja jääkiekkoliiga KHL ovat menettäneet suuren osan ulkomaisista pelaajistaan sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi vuosi sitten Ukrainaan.

Vielä edellisellä kaudella KHL:ssä pelasi 42 suomalaista, mutta tällä kaudella enää Tšeljabinsk Traktorin Teemu Pulkkinen. Myös ruotsalaisten ja tšekkien määrä on oleellisesti alhaisempi kuin vuosi sitten.

Edelleenkin KHL:ssä kiekkoilee kuitenkin yli 40 kanadalaista ja yli 10 yhdysvaltalaista peluria.

Jalkapallon valioliigasta eurooppalaiset pelaajat ovat lähes poistuneet, mutta tilalle on hankittu jalkapalloilijoita Etelä-Amerikasta. Venäläisseurojen onkin helpompi ostaa kansainvälisiltä pelaajamarkkinoilta kovan tason jalkapalloilijoita kuin jääkiekkoilijoita.

Venäläisurheilijoiden boikotointi kansainvälisissä urheilutapahtumissa herättää vakavaa huolta Venäjällä. Kaikki ymmärtävät, että pitkäksi venähtävä eristäytyminen laskee suoritusten tasoa, ja huipulle palaaminen kestää pitkään, vaikka boikotit joskus poistuisivatkin.

Moskovan Spartakin ja Venäjän jalkapallomaajoukkueen entinen tähtipelaaja Jegor Titov ei usko, että venäläisurheilijat kilpailisivat lähivuosina eurocupeissa tai olympialaisissa – ainakaan Venäjän kansallislipun alla. Titov ei pidä myöskään realistisena ajatusta, että venäläiset alkaisivat osallistua Aasian mestaruuskilpailuihin, ja sitä kautta urheilijoille avautuisi mahdollisuus päästä edustamaan Venäjää kansainvälisesti.

Jyrki Palo, Madrid: Rahat pyörivät stadioneilla

Espanjan pelikenttien rahakuningas on tietysti jalkapallo. Päivittäisiä urheilulehtiäkin saa usein selata puoliväliin asti lukeakseen uutisia muista lajeista.

Jalkapallossa liikkuu miljardeja. Silti moni seura on jatkuvassa rahapulassa. Koronarajoitukset iskivät tuloihin pahasti, mikä on pudottanut pelaajien palkkioita ja siirtosummia tuntuvasti. Tv-oikeuksia hallinnoiva La Liga sopi korona-aikana kahden miljardin euron luotosta brittiläisen riskirahasto CVC Capital Partnersin kanssa. Ykkös- ja kakkosdivisioonan seuroista 38 liittyi lainasopimukseen, joka antaa CVC:lle 8 prosenttia niiden tv-tuloista 50 vuoden ajan.

Mahtiseurat Real Madrid ja FC Barcelona kieltäytyivät sopimuksesta. Niiden osuus 1,4 miljardin euron tv-tuloista on tällä kaudella 160 miljoonaa euroa kummallakin. Barcelona ui syvällä veloissa maksettuaan tähtipelaajalleen Leo Messille 140 miljoonan euron vuosipalkkioita. Seuraa luotottaa investointipankki Goldman & Sachs, ja vireillä on stadionin suuruudistus, jonka hinnaksi korkoineen on tulossa 2,4 miljardia euroa. Rakentamisen pitäisi alkaa kesällä, mutta rahoitus on yhä epäselvä.

Real Madridille taas valmistuu tällä tietoa kesällä noin miljardi euroa maksanut vanhan Santiago Bernabeu -stadionin uudistus moderniksi monitoimiareenaksi ravintoloineen, hotelleineen ja kauppoineen. Seuran 770 miljoonan euron vuosituloista myynti ja markkinointi tuovat jo nyt tuplasti enemmän kuin tv-oikeudet. Tuloihin odotetaan merkittävää lisäystä stadionuudistuksesta.

Pia Heikkilä, New Delhi: Naisten kriketti käyntiin

Intialaisille kriketti on pyhä asia ja kansallinen ylpeys. Sitä pelataan niin kouluissa, tienvarsilla kuin klubeissakin. Huippupelaajat, kuten entinen maajoukkueen kapteeni Virat Kohli, ovat puolijumalia, jotka tienaavat miljoonia. Eläköitynyt pelaaja voi ryhtyä vaikkapa poliitikoksi tai Bollywood-tähdeksi.

Eniten seurataan Indian Premier -liigaa (IPL), jossa kymmenen intialaista joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan vuosittain maaliskuusta toukokuuhun.

IPL-liigassa pelataan virtaviivaistettua versiota pelistä, joka tunnetaan nimellä Twenty20. Nämä pelit ovat perinteiseen krikettiin verrattuna nopeampia. Maan kriketin valvontalautakunta BCCI isännöi miesten turnausta, ja nyt mukaan on otettu myös naisten liiga. Tämän vuoden maaliskuussa käynnistyvää WPL-liigan nimellä kulkevaa sarjaottelua on kutsuttu vallankumoukselliseksi.

IPL-liigassa pyörivät isot rahat, etenkin sponsoroinnissa ja televisio-oikeuksissa. Liigan on arveltu olleen noin 11 miljardin dollarin arvoinen viime vuonna. Amerikkalainen mediajätti Fox osti oikeudet liigaan 2,5 miljardilla dollarilla viideksi vuodeksi vuonna 2018. Yli 90 prosenttia Intian television urheilumainonnasta on krikettiä, ja IPL on yksi Intian arvostetuimmista brändeistä.

Krikettiä kutsutaan likaiseksi peliksi laittoman vedonlyönnin takia. Vedonlyönti on virallisesti kielletty Intiassa, mutta se rehottaa käteistoimintana. Maassa on arviolta 1,5 miljoonaa salaista vedonlyöntipalvelua. Pelaajat ottavat väitteiden mukaan vastaan lahjontasummia, jotta he häviävät tahallaan vastapuolelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *