Sanna Marin paljasti kantansa Nato-lakeihin haastattelutunnilla – ”Sitten kun ratifioinnit on saatu tehtyä, Suomi on valmis liittymään”

Pääministeri ei pelkää, että Suomen toiminta voisi johtaa siihen, että Suomi menisi Natoon ennen Ruotsia.

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin linjasi Ylen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina pitävänsä hyvänä ratkaisuna sitä, että eduskunta hyväksyisi Nato-lait jo ennen eduskuntavaaleja.

”Sitten kun Turkin ja Unkarin ratifioinnit on saatu tehtyä, Suomi on valmis liittymään sotilasliittoon”, hän totesi.

Marin on aikaisemmin katsonut, ettei hän voi pääministerinä kommentoida asiaa, joka on eduskunnan käsissä.

Pääministeri ei pelkää, että Suomen toiminta voisi johtaa siihen, että Suomi menisi Natoon ennen Ruotsia.

”Olemme kertoneet, että haluamme liittyä samaan aikaan Natoon. Olisi ongelmallista Naton puolustussuunnittelun kannalta, jos Suomi menisi ensin Natoon ja Ruotsi jäisi porstuaan odottamaan.”

Eduskuntapuolueista SDP, kokoomus, vihreät ja keskusta kertoivat STT:n mukaan jo aikaisemmin tällä viikolla kannattavansa sitä, että Suomen kansallinen Nato-lainsäädäntö nuijitaan valmiiksi tällä vaalikaudella. STT:n mukaan perjantaina myös RKP ja vasemmistoliitto ilmoittivat olevansa valmiita hyväksymään tämän näkemyksen.

Haastattelutunnilla kysyttiin pitäisikö pääministerin perustuslaissa määriteltyä puolustuspoliittista roolia, tai siis sen puuttumista, miettiä uudelleen. Marin vastasi pitävänsä mahdollisena, että tulevaisuudessa voitaisiin käydä keskustelua, ja pääministerille määriteltäisiin selkeämpi ja joiltain osin laajempi rooli puolustuspolitiikassa.

Yhden puolueen vähemmistöhallitus?

Marin kertoi sunnuntaina, ettei Suomi ole vielä tehnyt linjausta Leopard-taistelupanssarien toimittamisesta Ukrainalle. Pääministerin mukaan hallitus ja tasavallan presidentti ovat keskustelleet asiasta.

Marin väläytti viime viikonloppuna yhden puolueen vähemmistöhallituksen mahdollisuutta, jos tulevat hallitusneuvottelut viivästyvät.

”Tässä oli ehkä tulkintavirhe, sen katsottiin liittyvän tähän Nato-prosessiin. Sanoin, että mikäli meille tulisi uusi yllättävä tilanne, hallitusohjelmaneuvottelut pitkittyisivät eikä meillä olisi kuukausiin poliittista hallitusta, näkisin, että meillä olisi mahdollista muodostaa yhden puolueen vähemmistöhallitus, joka voisi edistää asioita. Jos me tarvitsemme erittäin nopeaa reagointia jonkin yllättävän tilanteen hoitamiseen, tarvitaan poliittista hallitusta. Näkisin, että se puolue, joka voittaa vaalit, voisi toimia tällaisena yhden asian hallituksena”, hän kommentoi asiaa sunnuntaina.

SDP vahvistaisi valtion tulopohjaa tukkimalla verotuksen porsaanreikiä

Myös Suomen talous ja valtion velkaantuminen nousivat keskusteluun haastattelutunnilla. Marin sanoo suhtautuvansa erittäin vakavasti Suomen julkisen talouden tilanteeseen.

”Suhtaudun erittäin vakavasti julkisen talouden tilanteeseen, en missään nimessä suhtaudu huolettomasti velkaantumiseen. Tällä hallituskaudella olemme nähneet erittäin voimakkaita vakavia kriisejä, jotka ovat vaatineet, että julkisen vallan on ollut pakko tulla vastaan. Kyllä minä näen, että näille toimille on ollut tarve eivätkä ne ole olleet poikkeuksellisia verrattuna siihen, mitä muut ovat tehneet”, hän vastasi valtionvelkaa koskeneeseen kysymykseen.

”Suomi ei ole velkaantunut yhtä paljon kuin monet muut maat”, Marin huomautti.

Marinin johtama SDP vahvistaisi valtion tulopohjaa tukkimalla verotuksen porsaanreikiä.

”Sosialidemokraatit näkevät, että meidän on myös vahvistettava valtion tulopohjaa, valtiontalous pitää saada kuntoon, me haluamme tukkia verotuksen porsaanreikiä ja puuttua aggressiiviseen veronkiertoon. Vastaavasti emme halua leikata kaikkein köyhimmiltä. Näkisin, että pienituloisten verotusta ei pitäisi kiristää, haluamme, että veropohjaa laajennetaan, ei suinkaan nosteta verokantoja.”

(Juttu päivittyy)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *