Asiantuntijan havainto Venäjän uudesta hyökkäyksestä: ”Kuluttavaa ja merkittävästi tappioita vaativaa hidasta etenemistä”

Antti Parosen mukaan Venäjä pyrkii liikekannalle pantua voimaansa hyödyntämällä luomaan paineen koko operaatioalueen laajuudelle pyrkien poliittiseen, julkilausuttuun päätavoitteeseensa, Donbassin alueen haltuunottoon.

Ukrainan kansallisen puolustusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov arvioi, että Venäjä on jo aloittanut odotetun uuden suurhyökkäyksensä itäisessä Ukrainassa.

”He ovat jo aloittaneet hyökkäyksensä, vaikka eivät myönnä sitä. Hyökkäys etenee asteittain, mutta ei tavalla, jota Venäjä odotti”, Danilov sanoi Ukrainan televisiossa Kyiv Independentin mukaan.

Myös amerikkalainen ajatushautomo ISW arvioi aikaisemmin viikolla Venäjän suurhyökkäyksen alkaneen. ISW:n mukaan venäläislähteet raportoivat laajalti joukkojen ”marginaalisesta etenemisestä” eri puolilla Luhanskia ja Harkovan-Luhanskin-rajan läheisyydessä. Myös geopaikannetut taisteluvideot ajatushautomon mukaan vahvistavat etenemisväitteitä.

Apulaissotilasprofessori, majuri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi Venäjän hyökkäyksen onnistumista Twitterissä. Hän katsoo, että ilman lisäpanostusta pohjoiseen ei päätaistelualueen painetta ja mahdollisia menestyksiä kyetä vakiinnuttamaan.

”Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka painopisteessä ollut Bah’mutin alue ja kaupunki saataisiinkin venäläisittäin vallattua, olisi hyökkäyksen tukeminen ilman painetta pohjoisesta vaikeaa. Samalla logiikalla voidaan katsoa päätaistelualueen etelälaitaan. Siellä Vulnedarin alueella käydään aktiivisia taisteluita, ikään kuin pyrkien hajottamaan puolustajan voimat ja samalla avaamaan mahdollisuuden myöhempien hyökkäysten suuntaamiselle.”

Parosen mukaan Venäjä pyrkii liikekannalle pantua voimaansa hyödyntämällä luomaan paineen koko operaatioalueen laajuudelle pyrkien poliittiseen, julkilausuttuun päätavoitteeseensa, Donbassin alueen haltuunottoon.

”Näemmekö sitten merkittäviä venäläisiä läpimurtoja? Vaikea sanoa, paremminkin luvassa on kuluttavaa ja merkittävästi tappioita vaativaa hidasta etenemistä.”

Paronen arvioi, että operaatioalueen laajuinen aktiivisuuden kasvu tekee puolustajalle tilanteesta haastavan, kun voimaa joudutaan jakamaan koko rintaman laajuudelle.

”Samalla hyökkääjälle tuotetut tappiot tarjoavat ennemmin tai myöhemmin mahdollisuuden suunnata oma ratkaiseva vastahyökkäys tyhjentyneeseen tilaan.”

Katso upotus täältä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *