Armi Toivanen tekee nykyään näyttelemisen ohella opetustyötä: “Pienessä maassa ei ole paljoa töitä”

Toivanen jatkokouluttautui New Yorkissa.

Näyttelijä Armi Toivanen teki pitkästä aikaa pääroolin valkokankaalla, kun uutuuskomedia Skimbagirls sai ensi-iltansa kuluneena viikonloppuna. Toivanen kertoo, että elokuvaroolien sijaan hän on viime vuosina muun muassa jatko-opiskellut ja tehnyt myös itse opetustyötä.

– Olen lisäkouluttautunut omaa duuniani varten ja opiskellut näyttelijäntyön tekniikkaa, Miller Voice Methodia New Yorkissa vuodesta 2015 lähtien. Sitä tekniikkaa olen opettanut Teatterikorkeakoulussa näyttelijäopiskelijoille ja erilaisissa koulutustilaisuuksissa ja työpajoissa muille kuin näyttelijöille, Toivanen luettelee. 

Toivanen jatkaa, että usein roolit ajoittuvat näyttelijälle kausittain, yhdessä vaiheessa voi tuntua, että on kaikkialla ja sitten onkin vähän hiljaisempaa. Myös Toivasen kasvot tuntuivat muutama vuosi sitten poseeraavan jokaisen uutuuselokuvan julisteessa. 

– Suomen kaltaisessa pienessä maassa ei ole paljoa töitä, se on ihan fakta. Näyttelijöitä on ihan hirveästi, ei voi olettaa, että olisi kauheasti esillä. Kaikilla on aikansa, että on vähän enemmän esillä, Toivanen kuvailee.

Toivanen kertoo, että hänelle tarjotaan yhä paljon viihteellisiä rooleja komediataustansa vuoksi. Hän ei ole ehdottomasti niitä vastaan, sillä alan pienuudesta johtuen valinnanvaraa ei useinkaan edes ole ja näyttelijänkin on jotenkin silti elätettävä itsensä. Hän kuitenkin vetää rajan nykyään esimerkiksi sketseihin. 

– Joku raja, etten ole jossain livesketsishow:ssa, aikansa sinänsä kutakin. Mutta töitä pitää tehdä. Toki teen muutakin kuin näyttelen ja on pakkokin tehdä. Jos vain näyttelijänä olisi, ei välttämättä pystyisi maksamaan laskuja, Toivanen myöntää.

Alalla on yleistä, että näyttelijälle usein tarjotaan saman genren rooleja, joissa hänet on aikaisemmin nähty. Toivanen pitää sitä arkipäivänä, mutta uskoo uskottavuuden rooliin löytyvän, vaikka tekisikin jotain aivan päinvastaista kuin aiemmin.

– Itsellä olisi se toive ja oletus, että olen tehnyt töitä sen eteen, että taivun draamaankin. Ei ole mun hallussani, miten se menee läpi. Sillä tavallahan tuotantoyhtiöissä tehdään, se on myös osa markkinointia. Kun on joku nimi, joka on tuttu tietystä genrestä, on helpompi saada yleisöä, koska se lupailee jotain tiettyä. Niin tämä bisnes toimii, Toivanen selittää.

Eniten Toivanen haaveilee pääsevänsä vielä näyttelemään moniulotteista hahmoa, jolla olisi kokonainen tarina taustanaan. Yhtä paljon hän roolivalinnoissaan painottaa silti myös ammattitaitoista ja viihtyisää työryhmää, vaikka rooli itsessään olisikin kepeämpi. Esimerkiksi Mallun hahmo Skimbagirlsissä ei ole kovin syvällinen, mutta rautaisten ammattilaisten kanssa työskentely oli näyttelijän mukaan hauskaa ja antoisaa. 

– Siitä mä diggaan, että on kovia ammattilaisia tekemässä. Kauhean kiva olisi tehdä sellainen rooli, joka olisi ihminen ja jossa saisi kuljettaa tarinaa ilman, että aiheena olisi, mistä löydän aviomiehen, kuinka tulla raskaaksi tai kuinka pärjään lasteni kanssa, Toivanen kuvailee. 

Arvostelu: Uutuuskomedia Skimbagirls on kuin Luokkakokous ilman naisvihaa – Viihde – Voice.fi

Anna-Maija Tuokko tunnistetaan nykyään kadulla – yhdestä syystä julkisuus ei kuitenkaan ahdista häntä – Viihde – Voice.fi

Voice.fi, Radio Nova ja Iskelmä kuuluvat Bauer Mediaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *