Valkoisesta talosta kova syytös öljyntuotantoa leikkaavalle Venäjälle: ”Osoittaa, missä määrin Vladimir Putin on valmis käyttämään energiaa aseena”

Öljyntuotannon leikkaus vastaa noin viittä prosenttia Venäjän koko tuotannosta.

Venäjä aikoo leikata öljyntuotantoa 500 000 barrelia maaliskuussa. Maan varapääministeri Alexandr Novak kertoi leikkauksesta perjantaina.

Leikkaus vastaa noin viittä prosenttia Venäjän öljyntuotannosta. Novakin mukaan leikkaus on vastaus lännen asettamiin energiapakotteisiin.

Euroopan unioni kielsi meritse kuljetettavan öljyn tuonnin Venäjältä helmikuun alussa. Tämän lisäksi EU ja G7-maat ovat asettaneet öljylle 60 dollarin hintakaton, joka sitoo läntisiä tankkereita tai vakuutuksia hyödyntäviä ostajia.

Energiaa seuraavan analyysitalo Rystadin johtaja Jorge León kommentoi Financial Timesille, että markkinat olivat osanneet odottaa tuotannon leikkaamista, sillä Venäjällä on ollut vaikeuksia tarpeeksi kysyntää öljyjalosteille.

”Tämä ei ole välttämättä ’vapaaehtoinen’ leikkaus”, León kommentoi.

Brent-laadun hinta nousi noin 2,2 prosenttia Venäjän ilmoituksen jälkeen perjantaina. Bloombergin haastattelema analyytikko Viktor Katona kuitenkin arvioi, ettei tuotannonleikkaus tule vaikuttamaan hintoihin pitkällä aikavälillä.

Ostajat Kiinassa ja Intiassa

Ennen vuodentakaista hyökkäystä Ukrainaan, Eurooppa oli Venäjän öljyteollisuuden suurin asiakas. Lännen kysynnän loputtua Venäjä on löytänyt uusia asiakkaita Aasiasta, erityisesti Kiinasta ja Intiasta.

Pakotteiden takia Venäjä ostajien joukko on kuitenkin rajoittunut ja Venäjä joutuu myymään öljyä merkittävällä alennuksella. Tämä vaikuttaa maan talouteen, joka on riippuvainen energiaviennistä saatavista tuloista.

”Urals-öljyn hinta on ollut joulu-tammikuussa noin 40 prosenttia pienempi kuin tammi-marraskuussa 2022”, Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola kommentoi Kauppalehdelle helmikuun alussa.

Valkoisesta talosta kova syytös

Venäjän onnistumisena voi kuitenkin pitää, etteivät sitä vastaan suunnatut pakotteet ole vaikuttaneet maan tuotantokapasiteettiin. Venäjä tuotti tammikuussa 10,9 miljoonaa barrelia öljyä, mikä on yhtä paljon kuin ennen vuosi sitten aloitettua hyökkäystä.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby syyttää Venäjää kovin sanoin.

”Venäjän suunnitelma leikata öljyntuotantoaan osoittaa, missä määrin presidentti Vladimir Putin on valmis käyttämään resursseja, kuten energiaa aseena”, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan kansainvälisten uutistoimistojen mukaan.

Kirbyn mukaan Putinin siirto ei tullut yllätyksenä G7-maiden ja Euroopan unionin hintakattopäätösten jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *