Reuters: Puola asettui taas poikkiteloin EU:ssa – ”Tämä herättää vakavia perustuslaillisia epäilyjä”

Euroopan komissio vaatii muutoksia Puolan korkeimman oikeuden tuomareiden kurinpitojaostoon.

Puolan presidentti Andrzej Duda arvioi, että Euroopan komission vaatimat muutokset maan korkeimman oikeuden tuomarien kurinpitotoimiin ovat Puolan perustuslain vastaisia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Komissio on jo pitkään ollut huolissaan Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuudesta. Viime vuonna komissio asetti Puolan elvytyspakettiosuuden ja muun EU-rahoitusosuuden ehdoksi, että maan on keskeytettävä korkeimman oikeuden tuomareiden kurinpitojaoston toiminta. Komissio pitää kurinpitojaostoa oikeusvaltioperiaatteen vastaisena.

Puolan parlamentin hyväksyi tällä viikolla lain, jonka mukaan korkein hallinto-oikeus alkaa käsitellä tuomareiden kurinpitoasioita. Dudan mukaan kyseessä on kyseenalainen kompromissi elvytyspakettivarojen ja muun Puolan EU-rahoituksen varmistamiseksi.

”Puolan hallitus teki sopimuksen Euroopan komission kanssa, ja on hyvä, että se tapahtui, koska sekä Puola että EU tarvitsivat kompromissin. Mutta on myös reilua sanoa, että tämä sopimus herättää vakavia perustuslaillisia epäilyjä”, Duda sanoi televisiopuheessaan perjantaina.

”Siksi päätin jättää tämän lakiesityksen perustuslakituomioistuimen käsiteltäväksi, mikä tarkoittaa, että lakiehdotus ei tule voimaan ennen kuin tuomioistuin ilmaisee kantansa sen yhteensopivuudesta Puolan perustuslain kanssa”, hän jatkoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *