Malla Malmivaaran julkaistua musiikkia moni kysyi, loppuuko näyttelijänura – kertoo nyt tulevaisuuden näkymistä

Malla Malmivaaran eli Mallan toinen albumi on nyt julkaistu.

Malla Malmivaara julkaisi Malla-taiteilijanimellään toisen albuminsa Fresko perjantaiyönä. Uuteen albumiin liittyi myös tietynlaista painetta, sillä esikoislevy Malla otettiin niin avosylin vastaan. 

– Paineita oli, mutta niistä on vaan pakko puistella itsensä pois, Malmivaara kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

Soundiltaan albumi jatkaa muusikon mukaan samankaltaista tyyliä kuin edeltäjänsä. Malmivaaralle oli itsestäänselvää, että musiikkia oli palo tehdä esikoisalbumin jälkeen vielä lisääkin. Osittain siksi, että sanottavaa riitti vielä, osittain myös siksi, että ihmiset ymmärtäisivät hänen tulleen musiikkialalle pidemmäksi aikaa eikä vain yhden levyn ajaksi. 

– Halusin osoittaa, että tämä on asia, jonka äärelle ihmiset voivat ihan rauhassa tulla ja katsoa tätä hommaa. Mulla on itselläni selkeä nälkä kasvanut ekasta albumista, Malmivaara kuvailee.

Kun Mallan esikoisalbumi julkaistiin, sai alunperin näyttelijänä tunnettu taiteilija kuulla useita kysymyksiä siitä, miksi päätyi alanvaihtoon tai onko albumi vain hetkellinen sivuprojekti.  Malmivaara oikaisee, että hänelle musiikin teko on kulkenut koko ajan näyttelijän ammatin rinnalla, eikä hän ole hylkäämässä kumpaakaan. Ennemminkin kyse on ollut ammattitaidon laajentamisesta.

– Nyt kun teen musiikkia, jotkut ovat sanoneet, että “olit niin hyvä näyttelijä”, “entinen näyttelijä” tai “miksi vaihdat alaa?”. Vai laajensinko vain? Halusin julkaista omaa taidettani, jota olen tehnyt tosi pitkään samaan aikaan, Malmivaara kertoo.

Miksi vasta nyt?

Joku saattaa muistaa 2000-luvun loppupuolelta Belle Who -nimisen artistin, joka julkaisi englanninkielistä musiikkia. Myös tuon taiteilijanimen takana oli Malmivaara. Sitten tuli musiikillisesti kuitenkin jopa vuosikymmenen mittainen hiljaiselo. Tai siltä se todennäköisesti yleisölle näytti, vaikka todellisuudessa Malmivaara on koko ajan jatkanut musiikkinsa työstämistä. 

Tuolloin Malmivaara oli vielä enemmän esillä näyttelijänä ja koki, että näyttelijöiden tekemään musiikkiin liittyi jonkin verran ennakkoluuloja.

– Joillakin oli ennakkokäsityksiä, että minkälaista musaa näyttelijöiltä tulee. 

Nykyisin suhtautuminen moneen eri ammattiin alkaa olla jo arkipäiväisempää. Yhä useampi elättää itsensä useammalla ammattinimikkeellä. Enää ei tarvitse valita, eikä Malmivaara aiokaan.

– Olen ollut iloinen, että en ole joutunut selittämään asiaa. Kun 2009 julkaisin Belle Who -nimellä englanninkielistä musiikkia ja olin tosi aktiivinen näyttelijäpuolella, yleisin kysymys oli, että “kumman sä valitset?” Laulava näyttelijä oli vielä konsepti. Musta on ihanaa, että se on rikkoutunut. Ei ajatella, että ihminen voi tehdä vain yhtä asiaa, Malmivaara muistelee. 

Kymmenessä vuodessa Malmivaara tunnusteli pikkuhiljaa materiaaleja esikoisalbumilleen Mallana. Hän uskoo, että sen saama myönteinen vastaanotto on pitkän hiomisen ansiota. Malmivaara ei suostunut julkaisemaan musiikkia ennen kuin oli siihen itse täysin tyytyväinen ja koki tulleensa muusikkona tarpeeksi taitavaksi. 

– Halusin pantata sitä, kunnes on sellainen olo, että se on tarpeeksi hyvä. Nyt tiedän, mitä teen. Nyt se oli tarpeeksi hyvää mielestäni, Malmivaara perustelee.

Myönteinen vastaanotto oli taiteilijalle myös helpotus, sillä omaan musiikkiin laittaa helposti paljon henkilökohtaisempia asioita kuin esimerkiksi roolin näyttelemiseen. Siksikin julkaisuun hänen mielestään kannatti valmistautua huolella. 

– Se on kuitenkin herkkää. Ehkä se olisi voinut mennä helposti pieleen, jos olisi häslännyt. Se on varmaan mennyt nappiin siksi, että on maltettu tehdä rauhassa, muusikko pohtii. 

Nyt ja jatkossa tekemälleen musiikille Malmivaaralla on myös uudenlaisia tavoitteita. Hän haluaisi tavoittaa entistä laajemman yleisön ja onnistua jollakin tapaa ravistelemaan indie- ja mainstream-musiikin välillä vallitsevaa jaottelua. 

Näyttelijyys ei ole ohi, mutta tyttöystävien roolit ovat

Malmivaara on tietoisesti ottanut hieman etäisyyttä roolitöihinsä. Hän haluaa edelleen jatkaa näyttelijänä, mutta harkitsee nykyään tarkemmin, mihin lähtee mukaan ja mihin ei. Malmivaara kertoo, että näyttelijänä on helppo ajautua jonkinlaiseen lokeroon, jossa tekee vain tietynlaisia rooleja. 

– Jos ei ole tarkkana, näyttelijänä saattaa käydä niin, että menet työstä toiseen ja sisällöt saattavat olla sellaisia, joita et ihan allekirjoita tai ne eivät tunnu omilta. Siihen liittyy taiteilijuudellinen hyvinvointi. On tosi hankala sanoa, mikä on se tietty juttu, mihin en mene, mutta tiedän, että sellaisiin, jotka kategorisoivat mua tietyntyyppiseen rooliin, jota olen jo tehnyt. Niistä haluaisin hieman ulos, Malmivaara selittää.

Tarjolla on hänen uransa mittaan ollut paljon myös pintapuolisia rooleja tyttöystävinä ja vaimoina, joilla ei teoksessa ole juurikaan omaa tarinaa. Malmivaara kertoo, että vuosien kokemuksesta huolimatta hänellekin edelleen tarjotaan niitä, mutta nykyään hän osaa kieltäytyä.

– Niihin sanon, että olen tehnyt tällaisia ja luulen, että joku muu saa tästä tällä hetkellä enemmän irti, Malmivaara toteaa. 

Roolien yksipuolisuus on paikoin näyttäytynyt jopa pettymyksenä. Kun Malmivaara kasvoi nuoruutensa teatterissa, hän kuvitteli niitä kaikkia syväluotaavia rooliin syventymisprosesseja, jotka olisivat edessä. Todellisuus ei ole aina vastannutkaan kuvitelmaa, minkä vuoksi oman taiteellisen vision esiin tuominen onkin tuntunut luontevalta esimerkiksi musiikin kautta. Malmivaara kuitenkin toivoo, että sellainen kiinnostava ja pidempää perehtymistä vaativa rooli odottaa häntä vielä. 

– Odotan, että tulee se rooli, jonka saa tehdä pieteetillä ja jollaista ajatteli etukäteen, että voi mennä jonkun taideteokseen ja rakentaa siinä ison kaaren. Sellainen työ multa vielä uupuu.

Jutun alusta tai Podplaysta voit kuunnella koko haastattelun, jossa Malmivaara kertoo myös miksi pitkän harkinnan jälkeen päätti silti osallistua esimerkiksi viihdeohjelma Putoukseen, vaikka kiinnostus oli jo tuolloin taiteellisemmissa produktioissa. 

Mallan uutta albumia pääset kuuntelemaan alta tai täältä

Lue myös: Ensimmäisiä menestyviä naisräppäreitä olleen Mariskan biisejä sensuroitiin aluksi: “Siitä tapeltiin”

Lue myös: Anna-Maija Tuokko tunnistetaan nykyään kadulla – yhdestä syystä julkisuus ei kuitenkaan ahdista häntä

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *