Venäjän Gazprom saanut luvan perustaa omat asejoukot – Nyt pelätään uuden palkka-armeijan syntyä

Asiantuntijoiden mukaan on hyvin todennäköistä, että uudet turvallisuusjoukot alkavat toimia Wagnerin kaltaisena palkka-armeijana.

Venäjän valtion enemmistöomistaman energiajätti Gazpromin tytäryhtiö Gazprom Neft on saanut luvan oman yksityisarmeijansa perustamiseen. Ukrainan puolustusministeriö pelkää, että yhtiö seuraa turvallisuusjoukoissaan palkkasotilasyhtiö Wagnerin esimerkkiä.

Asiasta uutisoivan The Barents Observerin mukaan Venäjän pääministeri Mihail Mišustin allekirjoitti joukkojen perustamiseen tarvittavan luvan 4. helmikuuta. Yksityiset sotilasyhtiöt ovat teknisesti kiellettyjä Venäjällä, mutta maan lain mukaan polttoaine- ja energiayhtiöille voidaan antaa lupa yksityisen turvallisuusorganisaation perustamiseen.

Insiderin haastattelemat asiantuntija katsovat, että Gazprom saattaa kehittää Wagnerin kaltaista palkka-armeijaa, jonka tehtävänä olisi ohjailla yhtiön varoja kansainvälisten konfliktien suuntaan.

Isobritannialaisen ajatushautomo The Henry Jackson Societyn tutkija Stepan Stepanenkon mukaan on hyvin mahdollista, että Gazpromin turvajoukot voisivat toimiva yksityisarmeijana.

LUE MYÖS:

Loikanneet sotilaat avautuvat Venäjän silmittömistä raakuuksista Ukrainassa – ”Haluaisin pyytää anteeksi”

Mikäli uusi osasto ottaa itselleen palkka-armeijan roolin, presidentti Vladimir Putin on hankkeen taustalla tai vähintään hyväksynyt sen, Stepanenko painottaa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen kansainväliseksi rikollisjärjestöksi luokittelema Wagner toimii väitetysti vain Putinin käskystä. Harmaalla alueella operointi takaa sen, että palkka-armeijoiden tekemisiä on vaikeampaa seurata.

Vaikka Gazprom alkaisi pyörittää omaa palkka-armeijaansa, Stepanenko katsoo, ettei kyseessä ole selkeä askel kohti Ukrainan sotaan osallistumista. Rooli hyökkäyssodassa vaatisi Venäjän armeijan ja Wagnerin reviirille työntymistä.

Lisäksi tehokkaan palkkasotilasjoukon kouluttaminen vie vuosia eikä rekrytointiakaan hoideta yhdessä yössä. Jopa Wagner on joutunut turvautumaan entisten vankien värväämiseen.

Turvallisuusjoukot perustava Gazprom Neft huolehtii energiayhtiön öljyntuotannosta ja toimii pääasiassa Siperiassa sekä Euroopan arktisella alueella. Yhtiö ei ole kommentoinut sitä, mihin tarkoitukseen se aikoo joukkojaan käyttää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *