USA: Laaja vakoiluoperaatio 40 maassa – Kiinan pallot keräävät sotilastietoa

Yhdysvaltalaisten mukaan kiinalaisia vakoilupalloja on leijaillut yli 40 maan yllä viidellä eri mantereella. Yhdysvaltalaisten tiedusteluviranomaisten mukaan tarkoituksena on kerätä informaatiota eri maailman maiden sotilaallisista kyvyistä.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan kiinalaispallo, joka leijaili Yhdysvaltain päällä ja ammuttiin sitten alas, todellakin oli vakoilupallo.

Asiasta kertovat lukuisat yhdysvaltalaismediat.

Yhdysvallat ampui pallon alas viime viikonloppuna ja on nyt tutkinut sen jäänteitä.

Samalla yhdysvaltalaisviranomaiset kertoivat muun muassa CNN:n ja The New York Timesin mukaan, että Kiinalla on ollut käynnissä laaja vakoiluoperaatio pallojen avulla.

Yhdysvaltalaisten mukaan kiinalaisia vakoilupalloja on leijaillut yli 40 maan yllä viidellä eri mantereella. Niiden valmistaja näyttää olevan yritys, joka virallisesti myy tuotteita Kiinan armeijalle, NY Times kertoo.

LUE MYÖS:

Tutkija lataa: ”Tämä asia on syytä ymmärtää” Kiinasta – Koko internet voi jakautua
Kiina koki šokin, lännen voitto on epävarma ja ”maailma on nyt vaarallisempi”, sanoo Nobel-johtaja

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kommentoi asiaa myös lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kanssa.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat jakaa tietoa vakoilupallosta ja on jo kertonut vakoiluohjelmasta ”kymmenille maille ympäri maailmaa”.

”Teemme niin, koska Yhdysvallat ei ollut ainoa kohde tässä laajemmassa ongelmassa, joka on loukannut valtioiden suverenteettiä viidellä eri mantereella”, Blinken sanoi.

LUE MYÖS:

Kiinalaisen vakoilupallon tapauksesta puhkesi farssi – 2 selitystä

Puolustusministeriö Pentagon on sanonut, että Latinalaisen Amerikan yllä havaittu pallo oli niin ikään tiedonkeruupallo, vaikka Kiina on kiistänyt asian.

NY Timesin mukaan yhdysvaltalaistiedustelu arvioi, että Kiinan vakoilupallo-ohjelma on osa maan globaalia tiedusteluponnistusta, jonka tarkoituksena on kerätä informaatiota eri maailman maiden sotilaallisista kyvyistä. Kiina on tiedusteluviranomaisten mukaan kiinnostunut erityisesti amerikkalaisista sotilastukikohdista, mutta pyrkii keräämään tietoa myös muiden maiden sotilaallisista kyvyistä konfliktin tai jännitteiden kasvamisen aikana.

LUE MYÖS:

Suomalaistutkija: Maailma siirtyi uuteen aikakauteen – Kiinan Venäjä-ratkaisu määrää, miten maailmantalouden käy
Risto E. J. Penttilä: USA ei ole enää kapitalistinen maa – Näin ratkeaa 2000-luvun maailmanvaltius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *