Tiedustelupalvelu vahvistaa Venäjän suunnitelman Moldovassa – Ukrainan hallussa kylmäävä asiakirja

Maan tiedustelupalvelu vahvistaa Ukrainan presidentti Zelenskyin lausunnon, jonka mukaan Venäjä on suunnitellut Moldovan demokratian kukistamista.

Moldovan tiedustelupalvelu kertoo epäilevänsä, että Venäjä pyrkii epävakauttamaan maan tilannetta. Lausunto vahvistaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin EU-huippukokouksessa kertomat tiedot, joiden mukaan Ukraina on paljastanut Venäjän tiedustelupalvelun suunnitelman ”Moldovan tuhoamisesta”.

”Tiedustelupalvelu vahvistaa, että Moldovan tasavallan epävakauttamiseen ja yleisen järjestyksen rikkomiseen tähtäävää kumouksellista toimintaa on tunnistettu ukrainalaisilta kumppaneilta ja tiedustelupalvelun operatiivisesta toiminnasta saatujen tietojen perusteella”, Moldovan tiedustelupalvelu kertoo tiedotteessa.

Asiasta uutisoivat Radio Free Europe, The Moscow Times ja AFP. Presidentti Zelenskyin mukaan Ukrainan haltuunsa saamasta asiakirjasta selviää, miten, milloin ja kenen avulla Venäjä suunnittelee Moldovan demokratian kukistamista ja vallan kaappaamista itselleen.

Zelenskyi kuitenkin sanoo, ettei Ukraina tiedä, aikoiko Kreml oikeasti toteuttaa suunnitelmansa vallankaappauksesta. Moldovan tiedustelupalvelu ei kertonut yksityiskohtia suunnitelmasta perusteenaan operatiivisen toiminnan vaarantuminen.

LUE MYÖS:

Irti isoveljestä: Vladimir Putinin ote ”viisikosta” lipeää
Venäjän ohjukset lensivät Moldovan alueella – ”Putin lähettää viestejä”
EU otti historiallisen askeleen: Ukraina ja Moldova hyväksyttiin ehdokasmaiksi – ”Viesti Moskovalle”

”Me takaamme Moldovan kansalaisille, että kaikki valtion instituutiot toimivat täydellä kapasiteetilla, emmekä salli tämänkaltaista provokaatiota”, tiedustelupalvelu kirjoittaa.

Moldovan pääministeri Natalia Gavrilița sanoi tiistaina Euronewsille Brysselissä, että Venäjä pyrkii epävakauttamaan maata järjestämällä mielenosoituksia ja tekemällä kyberhyökkäyksiä. Gavrilița näkee tilanteessa merkkejä hybridisodasta.

”Näemme esimerkiksi Venäjä-mielisiä voimia, jotka pyrkivät epävakauttamaan maata poliittisesti järjestämällä maksettuja protesteja”, Gavrilița sanoo.

Pääministerin mukaan Venäjä-mieliset protestit ovat laantuneet sen jälkeen, kun Moldovasta paenneet oligarkit joutuivat pakotelistoille ja heidän rahavirtansa tyrehdytettiin.

”Maamme historian suurimmat kyberhyökkäykset on tehty vuonna 2022, ja havaitsemme myös pommiuhkia”, pääministeri valottaa.

Monien entisten neuvostotasavaltojen tavoin Moldova kamppailee Venäjä- ja länsimielisten poliittisten voimien puristuksessa. Presidentti Maia Sandun hallitus on vahvasti länteen nojaava ja on hakenut EU-jäsenyyttä Ukrainan sodan puhjettua. Maasta irrottautunut Transnistria on sen sijaan Venäjän joukkojen hallussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *