Suomi hankkii NLAW-panssarintorjuntaohjuksia yli 46 miljoonan euron edestä.
Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi eilen NLAW-panssarintorjuntaohjusten hankkimista Suomeen.
Hankinnan kokonaisarvo on runsaat 46 miljoonaa euroa, josta arvonlisäveron osuus on noin yhdeksän miljoonaa euroa.
”Hankinta on muuttuneen turvallisuustilanteen johdosta kiireellinen”, kerrotaan puolustusministeriön muistiossa.
NLAW-lähipanssarintorjuntaohjus on tarkoitettu ensisijaisesti raskaita panssarivaunuja vastaan, mutta se soveltuu myös rynnäkkövaunujen ja kevyiden ajoneuvojen sekä asepesäkkeiden tuhoamiseen.
NLAW on yhden taistelijan kertakäyttöinen panssarintorjunta-ase, joka toimii ammu ja unohda -käyttöperiaatteella.
Maaliin hakeutumisessa ohjus käyttää ennustettua lentorataohjausta (Predicted Line of Sight, PLOS).
Maaliin ohjus voi iskeä käyttäen joko suorahyökkäys- (Direct Attack, DA) tai kattohyökkäysmoodia (Overflight Top Attack, OTA) käyttäen.
Lähde: Puolustusvoimat.fi
Kyseinen järjestelmä on jo Puolustusvoimien käytössä, joten kyse on lisähankinnasta.
”NLAW-ohjukset ovat olleet Suomen panssarintorjunnan selkäranka vuodesta 2007. Uudet päivitetyt ohjusversiot tarvitaan vastaamaan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön.”
NLAW on ruotsalaisen Saab Bofors Dynamics AB:n ja brittiläisen Thales Air Defencen yhdessä kehittämä ja valmistama lähipanssarintorjuntaohjus.
NLAW on amerikkalaisen Javelin-panssarintorjuntaohjuksen ohella tehnyt merkittävää tuhoa Ukrainaan hyökänneen Venäjän panssarivaunujen joukossa.
”Sillä on tunnustettu laajasti olleen merkittävä vaikutus suuren määrän venäläisten panssaroitujen ajoneuvojen tuhoamisessa”, kerrotaan Defense News -uutissivustolla.
BBC:n mukaan useiden analyytikoiden mielestä NLAW-ohjuksilla oli suuri vaikutus sodan kehitykseen pian sen jälkeen, kun Venäjän hyökkäys alkoi.
”NLAW oli äärimmäisen tärkeässä roolissa, kun Venäjän maavoimien työntymiset torjuttiin sodan alkuvaiheessa”, Justin Bronk Royal United Services Institute RUSI -tutkimuslaitoksesta arvioi BBC:lle.
Hankinta tehdään yhteishankintana Ruotsin ja Ison-Britannian kanssa.