Moldovan hallitus kaatuu – Pääministeri vihjasi Venäjästä

Pääministeri Natalia Gavrilița kertoi Moldovan joutuneen kiristyksen kohteeksi lähes heti, kun hallitus oli aloittanut tehtävässään. Lausunnon voi tulkita viittaavan Venäjään.

Moldovan hallitus on kaatunut, kun maan pääministeri Natalia Gavrilița ilmoitti erostaan perjantaina. Gavrilița sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei kukaan uskonut hänen kesällä 2021 valitun hallituksensa joutuvan näin monen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman kriisin kouriin.

Associated Pressin ja Reutersin mukaan Venäjä-ongelmien lisäksi Gavrilițan pääministerikautta ovat varjostaneet kiihtyneen inflaation kaltaiset laajat talousongelmat sekä energiakriisi.

Pääministeri kuvaili aloittaneensa hallituksessa, jonka mandaatti perustui korruption vastustamiseen, kehittämiseen ja eurooppalaisuuteen. Hän sanoi astuneensa valtaan aikana, jolloin korruptio oli vallannut kaikki instituutiot ja oligarkit kokivat olevansa koskemattomia.

”Edessämme oli heti energialla kiristämistä, ja sen tekijät toivoivat meidän luovuttavan”, Gavrilița kuvaili.

Gavrilița sanoi maansa vihollisten odottaneen, että hänenkin hallituksensa hylkäisi kansalliset intressit lyhyen aikavälin voittojen vuoksi.

Lausunnon voi tulkita viittaavan Venäjään, sillä Moldovan hallinto on syyttänyt Kremliä energian hinnan nostamisesta ja sanonut kyseessä olevan pyrkimys maan epävakauttamiseen.

Moldovan presidentti Maia Sandu kiitti Gavrilițaa palveluksestaan ja maan johtamisesta kriisiaikana.

”Meillä on vakautta, rauhaa ja kehitystä – missä toiset haluavat sotaa ja konkurssia”, presidentti lausui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *