Kalliit sähkösopimukset: Kaikkien saatava nyt irtisanoa sopimuksensa, vaatii vasemmistoliitto – Valtiolta käsky yhtiöille?

”On täysin kohtuutonta, ettei ylihintaisista ja ylipitkistä sähkösopimuksista pääse eroon nyt, kun olosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi”, Vasemmistoliiton Jussi Saramo sanoo.

Kaikkiin sähkösopimuksiin tulisi nyt saada irtisanomismahdollisuus, katsoo hallituspuolue vasemmistoliitto.

Puolue toteaa tiedotteessaan, että leudon talven, Euroopan hyvän kaasutilanteen ja ripeän venäläisen energian korvaamisen seurauksena sähkön hinta on laskenut huomattavasti. Aikaisemmin hintojen noustessa sadat tuhannet suomalaiset kuitenkin solmivat kalliita määräaikaisia sopimuksia ja eivät pääse niistä nyt eroon.

”On täysin kohtuutonta, ettei ylihintaisista ja ylipitkistä sähkösopimuksista pääse eroon nyt, kun olosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi”, vasemmistoliiton kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo tiedotteessa.

Saramon mielestä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa sähköyhtiöt tulee velvoittaa tarjoamaan kaikille mahdollisuus irtisanoa sähkösopimuksensa myös kesken määräaikaisen sopimuskauden. Hän esittää, että valtiovallan tulee velvoittaa yhtiöt toimimaan näin.

”Markkinat eivät ole toimineet normaalisti eikä niiden rikkoutumista voi kaataa huono-osaisten kuluttajien niskoille. Valtiovallan tulee velvoittaa yhtiöt tarjoamaan mahdollisuus määräaikaisten sopimusten katkaisuun”, Saramo vaatii.

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on väläyttänyt mahdollisuutta puuttua kalliisiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin valtiovallan toimesta nyt, kun olosuhteet ovat muuttuneet ja sähkön markkinahinta roimasti laskenut. Lintilä kertoi Salon Seudun Sanomille aiemmin, että sopimukset mahdollisesti otettaisiin ministeriön syyniin.

”Sopimuksiin puuttuminen olisi poikkeuksellista muttei poissuljettua”, Lintilä sanoi lehden mukaan.

Vasemmistoliiton Saramon mukaan reilusti hinnoiteltu sähkö vähentää myös tarvetta kuluttajille suunnattuun sähköhyvitykseen. Vasemmistoliitto on esittänyt tukimallia, jossa tuki kotitalouksille viedään suoraan sähkölaskuihin, ”eikä mitään vähennystä tai tukea tarvitse erikseen hakea”.

”Tällainen malli on nyt onneksi Suomessa nyt valmistelussa. Jotta kompensaatio ei johtaisi kohtuuttomiin kustannuksiin, edellyttää sen toteuttaminen myös julkisen talouden näkökulmasta kotitalouksille mahdollisuutta vaihtaa sähkösopimusta”, Saramo sanoo.

LUE MYÖS:

Onko tämä edes laillista, hämmästelee sähköyhtiö – Hallituksen tukimallissa laajoja ongelmia ja riskejä, varoittavat myös viranomaiset
Marinin hallitukselle kovaa arvostelua sähköhyvityksestä – Tukea ”pääosin hyvätuloisille”
Näihin etuuksiin kokoomuksen ”indeksijarru” voisi osua – tiukka kuitti SDP:lle: ”Täyttä puppua”
Tutkija lataa: ”Tämä asia on syytä ymmärtää” Kiinasta – Koko internet voi jakautua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *