Elokuvaohjaaja Carlos Saura on kuollut

AFP

Palkittu espanjalainen elokuvaohjaaja Carlos Saura on kuollut, maan elokuva-akatemia kertoo. Saura oli kuollessaan 91-vuotias. Elokuva-akatemian mukaan hän kuoli kotonaan rakkaittensa ympäröimänä.

Sauraa pidetään yhtenä Espanjan kaikkien aikojen merkittävimmistä elokuvaohjaajista. Sauran ohjaajaura alkoi jo 1950-luvulla, ja hän työskenteli käytännössä kuolemaansa asti. Saura kuoli vain päivää ennen kuin hänelle olisi myönnetty Goya-elokuvapalkinto elämäntyöstä.

Valokuvaajana aloittanut Saura oli toisen espanjalaisen elokuvan suurmiehen Luis Bunuelin oppilas. Uransa alkuvuosina hän keskittyi yhteiskunnallisiin epäkohtiin ja joutui diktaattori Francisco Francon sensuurin hampaisiin. Sitä väistääkseen hän turvautui metaforiin ja symboliikkaan.

Francon diktatuurin kaaduttua Saura vältteli poliittisia aiheita ja keskittyi muun muassa flamencoon.

Saura voitti uransa aikana lukuisia elokuvapalkintoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *