Vaikenemisen laki suojeli 30 vuotta piileskellyttä mafiapomoa Italiassa

Jenni Meronen

Italian valtio sai tammikuussa suuren voiton mafiasta, kun 30 vuotta sitten etsintäkuulutetulle Cosa Nostra -johtaja Matteo Messina Denarolle lyötiin lopulta käsiraudat. Hämmennystä herätti kuitenkin se, että ympäri maailmaa etsitty rikollinen löytyi Palermon keskustassa sijaitsevalta syöpäklinikalta.

Mafian historiaa Pavian yliopistossa opettavalle Enzo Cicontelle Messina Denaron piilottelu tämän kotiseudulla Sisiliassa ei tullut yllätyksenä. Mafiapomoja on usein löydetty piileskelemästä kotoaan, kenties väliseinän taakse piilotetusta salahuoneesta.

– Mafiapomo ei voi lähteä hallitsemaltaan alueelta menettämättä valtaansa. Mafiosoja on pidätetty ulkomailla, mutta silloin he eivät enää olleet aktiivisesti järjestön johdossa, Ciconte kertoo Roomassa.

Ainakin viimeisen vuoden ajan toisen sisilialaismiehen identiteetin lainannut Messina Denaro liikkui 10 000 asukkaan Campobello di Mazarassa vapaasti. Vaikka mafiapomo söi ravintoloissa, kävi kaupoissa ja osti autoliikkeestä auton, yksikään asukkaista ei myönnä tunnistaneensa häntä.

Ciconten mielestä on selvää, että mafiosoa on suojellut omerta, vaikenemisen laki.

Rahalla suojelua

– Vaikenemisella on kaksi puolta. Osa ihmisistä pelkää, että ilmiantajaan tai tämän perheeseen voisi kohdistua kostotoimenpiteitä. Toinen osa ihailee mafiosoa eikä ikinä antaisi tätä ilmi. Kolmas osa asukkaista elää elämäänsä eikä huomaa mitään, Ciconte kuvailee.

Kuten kaikki mafiapomot, Messina Denaro pyrki ostamaan itselleen suojelijoita työllistämällä paikallisia asukkaita. Lisäksi viranomaiset ovat takavarikoineet viisi miljardia euroa muun muassa tuulivoima- ja ostoskeskusyrittäjiltä, joiden takana uskotaan todellisuudessa olevan Messina Denaro.

– Minusta se (Messina Denaron pidättäminen) oli virhe. Kaikki ovat hyötyneet hänestä taloudellisesti 30 vuoden ajan, nimetön Castelvetranon asukas totesi La Repubblica -lehden julkaisemalla videolla.

Pelkällä tavallisten ihmisten vaikenemisella pakoilu ei olisi Ciconten mukaan kuitenkaan onnistunut. Sen lisäksi mafiapomo sai suojelua ylemmältä tasolta.

– Hänellä oli sisäministeriössä yhteyshenkilö, joka sabotoi mafiapomon etsintöjä siirtämällä jäljille päässeitä viranomaisia toisiin tehtäviin, Ciconte kertoo.

Nuorissa on tulevaisuus

Ciconten mukaan vaikenemisen kulttuuri ei ole vain mafian perinteisten valta-alueiden ongelma, vaan ulottuu syvälle Pohjois-Italiaan. Ilmiönä omerta on kuitenkin heikompi kuin menneinä vuosikymmeninä.

– On tietenkin alueita, joilla paine pysyä hiljaa on kovempi. Mutta pääasiassa Italiassa puhaltavat uudet tuulet. Mafian rikkaus on pienentynyt, ja Messina Denaron pidätys pakottaa Cosa Nostran organisoitumaan uudelleen.

Ciconten opettama yliopistokurssi mafian historiasta on saanut nuorten keskuudessa niin suuren suosion, että kurssi pyörii jo kymmenettä vuotta. Ciconten mukaan se kertoo, että toivoa on.

– Kurssille tulee kymmenittäin innostuneita opiskelijoita. Monista heistä tulee myöhemmin esimerkiksi poliiseja tai tuomareita. Koulutus on mafianvastaisen taistelun tärkein ase, Ciconte sanoo.

Salakuunteluoikeudet vaakalaudalla

Samaan aikaan kun Italiassa on juhlittu Sisilian mafian “viimeisen kummisedän” pidätystä, maassa on käyty kiivasta keskustelua viranomaisten salakuunteluoikeuksista. Oikeusministeri Carlo Nordio ilmoitti tammikuussa haluavansa rajoittaa salakuuntelua tiettyjen lievempien rikosten tutkinnassa.

Nordion mukaan salakuuntelua käytetään liian laajamittaisesti. Lisäksi Italian medialla on ollut tapana julkaista pitkiä otteita salakuuntelunauhoista, jotka ovat todistusaineistona julkista tietoa.

Mafianvastaista taistelua johtavat viranomaiset ovat varoittaneet salakuuntelun olevan arvokas väline erityisesti mafiarikosten selvittelyssä. Usein mafian jäljille päästään kuitenkin muiden tutkintalinjojen, esimerkiksi korruptiotutkintojen kautta.

Italian oikeusministeriön tilastojen mukaan vuonna 2021 Italiassa salakuunneltiin noin 95 000:ta puhelinnumeroa tai muuta kohdetta. Salakuuntelunauhat tarjosivat ratkaisevan vihjeen myös Matteo Messina Denaron pidättämiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *