Sanna Marin: ”Meidän pitää välttää kauppasota”

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu EU-huippukokoukseen. Sanna Marinin mielestä eurooppalaista puolustusteollisuutta pitäisi vauhdittaa. ”Meidän pitää välttää kauppasota tärkeimmän kumppanimme Yhdysvaltojen kanssa”, Marin sanoi myös.

Euroopan unionin jäsenmaiden päämiehet ovat kokoontuneet Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen.

Kokouksen teemoja ovat talous, maahanmuutto ja Ukrainan tukeminen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu kokoukseen.

Zelenskyi vieraili keskiviikkona Britanniassa ja Ranskassa, jossa hän tapasi presidentti Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin.

Euroopan-matka on Zelenskyin toinen ulkomaanmatka Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Hän vieraili joulukuussa Yhdysvalloissa.

Suomea EU-huippukokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd). Hän totesi kokoukseen saapuessaan, että maahanmuuttokysymysten käsittely tulee todennäköisesti haukkaamaan isoimman osan torstain kokouspäivästä.

Marin uskoo, että talouskysymyksiin keskitytään tarkemmin maaliskuun Eurooppa-neuvostossa.

Marinin mielestä on ”todella tärkeää” käydä keskustelua Ukrainan tilanteesta kasvotusten presidentti Zelenskyin kanssa.

”Ukraina tarvitsee humanitaarista ja taloudellista tukea, mutta ennen muuta raskaampaa aseistusta. On erittäin tärkeää, että Zelenskyilla on nyt mahdollisuus vedota kaikkien maiden päämiehiin sen puolesta, että voimme yhteisesti toimittaa riittävän määrän kalustoa Ukrainaan.”

Marinin mielestä huippukokouksen pitää lähettää Ukrainaan vahva tuen viesti. EU:n täytyy viestiä, että uusia pakotteita valmistellaan, aseistusta toimitetaan, että EU auttaa Ukrainan jälleenrakennuksessa ja viitoittaa selkeää polkua Ukrainan EU-jäsenyyteen.

”Meidän pitäisi pystyä vauhdittamaan eurooppalaista puolustusteollisuutta, jotta voimme varastoista toimittaa aseita Ukrainaan ja samalla täydentää omia varastojamme.”

Marin ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö Ukrainaan toimittaa hävittäjiä.

”Valtiontukikisassa isot jäsenmaat vetävät pidemmän korren”

Euroopan komissio esitteli viime viikolla uuden vihreän teollisuussuunnitelmansa.

Sen tarkoitus on parantaa Euroopan teollisuuden kilpailukykyä ja nopeuttaa siirtymää kohti ilmastoneutraalia teollisuutta.

Vihreä teollisuussuunnitelma on vastaus USA:n ilmastopaketin IRA:n tuomaan kilpailuun. Yhdysvaltain paketti sisältää verotukia ja kannusteita ostaa kotimaisia sähköautoja.

Komissio ehdotti viime viikolla myös, että EU:n valtiontukisääntöjä höllennettäisiin vuoteen 2025 asti.

Marin kertoi käyneensä dialogia asiasta suomalaisen elinkeinoelämän kanssa.

”Viime viikollakin vierailin eräässä tilaisuudessa, jossa oli mahdollisuus tavata elinkeinoelämän edustajia.”

Marinin mielestä EU:n sisämarkkinoiden toiminta on erittäin tärkeää Suomelle. Hän sanoi, että kestoltaan määrittelemättömät tai liian laveat valtiontuet aiheuttaisivat ongelmia sisämarkkinoiden toiminnalle.

”Meidän pitää välttää kauppasota tärkeimmän kumppanimme Yhdysvaltojen kanssa. Tämä on kinkkinen tilanne, jossa on puolia ja puolia.”

Jos tuotantotukia aletaan Euroopassa jakaa, onko Suomen pakko lähteä tukemiseen mukaan?

”Suomi ei pysty ikinä kilpailemaan valtiontuilla. Me olemme pieni maa. Valtiontukikisassa isommat maat vetävät aina pidemmän korren”, Marin totesi.

LUE MYÖS:

Italia ja Suomi löytämässä yhteisen linja EU:ssa? Talouskomissaari: ”Elvytyspaketissa luultua vähemmän rahaa”
Varoitus: Dieselin hinta voi nousta yli 20 senttiä litralta yön yli – ”Uuden hallituksen on heti peruttava”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *