Pikakaista yli 4000 €/kk tienaaville maahanmuuttajille – elinkeinoelämä iski tiukan vaatimuksen tulevalle hallitukselle

Elinkeinoelämän etujärjestöt haluavat Suomeen 20 000 työperäistä maahanmuuttajaa vuosittain. Tavoitetta halutaan edistää verovähennyksin ja käsittelyaikoja lyhentämällä.

Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto patistavat tulevaa hallitusta tekemään Suomesta houkuttelevamman ulkomaalaisten ammattilaisten silmissä. Elinkeinoelämän järjestöt pitävät Suomen tilannetta niin vakavana, että päättivät julkaista yhteiset tavoitteet ensi vaalikaudelle.

Heikkenevän huoltosuhteen ja matalan syntyvyyden vuoksi järjestöt haluavat houkutella Suomeen ulkomaista työvoimaa, jonka saatavuuden puute jarruttaa yritysten kasvua, investointeja ja kilpailukykyä.

Järjestöjen tavoitteena on saada Suomeen 20 000 työntekijää vuodessa ja 12 000 ulkomaista tutkinnon suorittavaa opiskelijaa vuosittain. Työperäistä maahanmuuttoa helpottaakseen elinkeinoelämä vaatii, että oleskeluluvan käsittely saisi kestää korkeintaan kuukauden. Vähintään 4000 euroa tienaavien hakemuksen käsittely pitäisi saada pakettiin vain viikossa.

Lisäksi hakemus tulisi katsoa hyväksytyksi, mikäli päätöstä ei määräajan puitteissa kuuluisi. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan käsittelyaika työntekijän oleskeluluvalle on tällä hetkellä noin kolme kuukautta.

LUE MYÖS:

Yritysjohtajat kypsyivät Riikka Purran bluffipuheisiin: ”Vastuutonta isänmaan vahingoittamista”
Suomen ”kohtalonkysymys”? – Riikka Purra tyrmää Petteri Orpon sanat, puolueet täysin eri linjoilla
Suomessa nähtiin maahanmuuttoyllätys, joka herättää olennaisen kysymyksen

Samalla elinkeinoelämä haluaa luopua työvoiman saatavuusharkinnasta, eli kolmansista maista tulevien työntekijöiden kohdalla ei enää tarvitsisi selvittää, onko Suomessa tai EU:ssa sopivaa henkilöä samaiseen työtehtävään. Työperäisen maahanmuuttajan ja hänen perheensä kohtuulliset maahanmuutto- ja asettautumiskustannukset elinkeinoelämä haluaa verovähennyskelpoisiksi.

Järjestöt linjaavat myös, että jokaiselle korkeakoulusta valmistuneelle ulkomaalaiselle myönnettäisiin automaattisesti pysyvä oleskelulupa. Suomeen töihin jääville toivotaan osittaista verovähennysoikeutta lukukausimaksuistaan.

Tavoitteissa mainitaan myös sähköisen tunnistautumismahdollisuuksien käytöstä niissä maissa, joissa se voidaan luotettavasti järjestää. Lisäksi työlupien käsittelyprosessit tulisi digitalisoida mahdollisimman pitkälle.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

US kysyi puolueilta: Lähes kaikki kannattavat työperäistä maahanmuuttoa – Perussuomalaiset ja kokoomus aivan eri linjoilla 3 kysymyksessä
”Työperäinen maahanmuutto kaksinkertaistettava”, sanovat kansliapäälliköt tulevalle hallitukselle – Tavoitteena 80 prosentin työllisyysaste
Käänne: Riikka Purran ”jalka ei osunut ihan lankulle”, sanoo gallup-guru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *