Ministeri Sarkkinen: STM selvittää kiky-sopimuksen sosiaalivakuutusmaksujen palauttamista työnantajille

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) teettää selvityksen vuoden 2016 kilpailukykysopimuksessa palkansaajille siirrettyjen sosiaalivakuutusmaksujen palauttamisesta työnantajille. Asiasta kertoo sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) Twitterissä.

Sarkkisen mukaan selvitys teetetään pikaisesti, ja sen on tarkoitus valmistua maaliskuussa.

– Selvityksen tarkoituksena on arvioida mahdollisen siirron vaikutuksia palkansaajille ja yrityksille sekä tarkastella myös laajemmin sosiaaliturvamaksumuutoksien käyttämistä talouspolitiikan koordinaation välineenä, Sarkkinen sanoi.

Vasemmistoliitto kannattaa kiky-sopimuksen sosiaalivakuutusmaksujen palauttamista työnantajille. Myös pääministeripuolue SDP asettui viime viikonloppuna kannattamaan ajatusta, kun se julkisti vaaliohjelmansa.

Puolue perusteli tätä palkansaajien ostovoiman parantamisella ja talouskasvun tulosten oikeudenmukaisemmalla jakautumisella. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi, että tavoitteena on rakentaa suhdanteet huomioiva työkalu, joka voisi liikkua tarvittaessa palkansaajien ostovoimaa parantavaan suuntaan ja tarvittaessa kilpailukykyä vahvistavaan suuntaan.

Useat palkansaajajärjestöt ovat esittäneet tavoitteekseen kiky-maksujen palauttamisen työnantajille. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi viikonloppuna olevansa tyytyväinen siihen, että SDP otti tavoitteen vaaliohjelmaansa.

Keskusta ja kokoomus vastustavat ajatusta. Sosiaaliturvamaksujen siirtäminen palkansaajille oli osa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pyrkimystä alentaa työvoimakustannuksia ja parantaa näin yritysten kilpailukykyä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *