ISW: Venäjä otti aloitteen sodassa – ”Uusi hyökkäys alkanut”

Sotaa päivittäisissä raporteissaan seuraavan amerikkalaisen ajatushautomon mukaan Venäjä on aloittanut seuraavan suuremman hyökkäysrynnistyksensä Luhanskin alueella.

Venäjän joukot ovat ottaneet haltuunsa aloitteen sotatapahtumissa Ukrainassa, arvioi amerikkalainen ajatushautomo ISW tuoreimmassa raportissaan.

ISW katsoo, että venäläisjoukot ovat aloittaneet ”seuraavan suuremman hyökkäyksensä” Luhanskin alueella.

”Venäjän operaatioiden vauhti Svatove-Kreminna-linjalla läntisessä Luhanskissa on lisääntynyt merkittävästi viimeisen viikon aikana”, ajatushautomon keskiviikkoillan katsauksessa raportoidaan.

ISW:n mukaan venäläislähteet raportoivat laajalti joukkojen ”marginaalisesta etenemisestä” eri puolilla Luhanskia ja Harkovan-Luhanskin-rajan läheisyydessä. Myös geopaikannetut taisteluvideot ajatushautomon mukaan vahvistavat etenemisväitteitä.

Uuden hyökkäysrynnistyksen alkuun viittaa ISW:n mukaan vahvasti myös ainakin kolmen merkittävän venäläisdivisioonan sitominen hyökkäysoperaatioihin, ”vaikka Ukrainan joukot toistaiseksi ovatkin estäneet Venäjän joukkoja etenemästä merkittävästi”. Venäjän hyökkäyksen tempo tulee vielä kasvamaan, laitos arvioi.

Operaation menestys ei ole mikään selviö, ISW painottaa, vaikka Venäjän joukot vaikuttavatkin tällä hetkellä asettavan ehdot taisteluille.

”Näiden joukkojen sitouttaminen hyökkäykseen voi johtaa kulminaatioon Svatove-Kremilla-rintamalla ilman että Venäjä saavuttaa tavoitettaan koko Luhanskin ja Donetskin alueiden valtaamisesta.”

Jos näin käy, Ukrainalle tarjoutuu jälleen mahdollisuus vastahyökkäykseen Venäjän offensiivin jälkeen.

Taisteluiden verisin näyttämö on viime kuukaudet ollut Donetskin Bah’mut, jossa molempien osapuolten arvioidaan kärsineen hirvittäviä menetyksiä. Venäjä on edennyt alueella hitaasti, ja ISW:n mukaan myös sen viimeisimmät edistysaskeleet Bah’mutin ympäristössä ovat ”marginaalisia”.

LUE LISÄÄ: Näin Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, majuri evp. Jukka Viitaniemi arvioi Bah’mutin tilannetta ja merkitystä koko sodan kannalta:

Sotilasasiantuntija: Donetskin kohtalo roikkuu yhden kaupungin varassa – Venäjä puskee raivolla kohti yhtä viimeisistä tavoitteistaan

ISW:n mukaan Venäjän hallinto jatkaa toimia, joilla se pyrkii muun muassa sotateollisuuden saralla varautumaan pitkään sodankäyntiin. Lisäksi maa etsii keinoja välttää sanktioiden vaikutusta. Muun muassa venäläisiin yrittäjiin vedotaan, jotta nämä tukisivat maan armeijaa.

LUE SEURAAVAKSI:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *