YTN hylkäsi sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työriidassa

Iiro-Matti Nieminen

Ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN on hylännyt valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran tekemän sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden ylempiä toimihenkilöitä koskevassa työriidassa. Asiasta kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Teknologiateollisuuden työnantajat olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen. Sovittelija selvittää osapuolten kanssa mahdollisuuksia jatkaa sovittelua.

Sovintoehdotuksen hylkääminen tarkoittaa, että YTN:n ilmoittama lakko uhkaa edelleen teknologiateollisuutta. YTN on antanut teknologiateollisuuteen varoituksen toisesta kolmen päivän lakosta 15. helmikuuta alkaen. Lakon piirissä olisi 40 yritystä ja noin 20 000 ylempää toimihenkilöä. Aiempi kolmen päivän lakko oli 1.-3. helmikuuta.

Lisäksi YTN:llä on toistaiseksi voimassa oleva ylityökielto sekä teknologiateollisuudessa että suunnittelu- ja konsulttialalla.

Teknologiateollisuuden työnantajien mukaan hylätyksi tullut ratkaisu oli kaksivuotinen työehtosopimus. Työnantajapuolen mukaan se sisälsi valtakunnansovittelijan esittämän palkkaratkaisun lisäksi useita tekstimuutoksia, joista osapuolet olivat sopineet keskenään jo aiemmin.

– YTN:n päätös on erittäin suuri pettymys. Nyt on arvioitava, miten tästä päästään eteenpäin, sanoo työnantajapuolelta neuvotteluja vetänyt johtaja Johanna Laine tiedotteessa.

Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen piirissä on yleissitovuus huomioon ottaen noin 54 000 ihmistä.

Kuusi prosenttia plus kertaerä

Työnantajapuolen mukaan palkkaratkaisussa oli lähtökohtana, että palkantarkistuksista sovitaan paikallisesti. Jos paikallista palkkaratkaisua ei syntyisi, palkkoja olisi tarkistettu niin sanotun perälaudan mukaan.

Perälautamallin mukaan palkankorotukset olisivat olleet kahden vuoden aikana yhteensä 6,0 prosenttia. Lisäksi ensimmäisenä sopimusvuonna ylemmille toimihenkilöille olisi maksettu kertaerä, jonka kustannusvaikutus olisi ollut suuruudeltaan yhden prosentin.

Ratkaisun kustannustaso oli sama kuin teknologiateollisuuden työntekijöille aiemmin syntyneessä sopimuksessa, mutta palkkaratkaisun rakenne oli erilainen, työnantajapuoli sanoo.

Valtakunnansovittelijan tekemä sovintoehdotus on hyväksyttävä tai hylättävä sellaisenaan. Ehdotuksen sisältö tulee julkiseksi sen jälkeen, kun osapuolet ovat antaneet vastauksensa.

YTN ei pitänyt korotuksia riittävinä

YTN:n mukaan esityksen palkankorotustaso ei vastannut riittävällä tavalla asiantuntijoiden ostovoiman heikkenemiseen.

– Kannamme asiantuntijoiden ostovoimasta vakavaa huolta ja etenkin kaikille kohdistuvista yleiskorotuksista. Yritysten palkankorotusvara teollisuudessa ei ole ehkä koskaan ollut niin suuri kuin nyt, mutta siitäkään huolimatta osaajille ja tuottavuuden tekijöille ei haluta maksaa riittäviä korotuksia, sanoo YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki tiedotteessa.

YTN:n mielestä myöskään kokonaisuus tekstikysymyksistä ei ollut hyväksyttävä. Liiton hallituksen mielestä kirjaus tasa-arvoa edistävistä perhevapaista oli hyvä, mutta sen hinta oli liian korkea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *