Venäjä ”pelkää sodan dynamiikan leviävän” Ukrainasta, arvioi norjalainen tiedustelujohtaja – Myös Suomen ja Ruotsin rooli esillä

Venäjä seuraa Suomen ja Ruotsin roolin kehittymistä Natossa ja asemoi sen perusteella sotavoimaansa luoteisosissaan, Norjan tiedustelupalvelun varajohtaja sanoo.

Arktisen alueen merkitys voimistuu Venäjän silmissä ja Moskova haluaa kasvattaa valtaansa alueella, arvioi Norjan tiedustelupalvelun varapääjohtaja Lars Nordrum.

Nordrum sanoi alustuksessaan Leangkollenin turvallisuuskonferenssissa Norjassa, että arktinen alue on Venäjälle nyt ”elintärkeä”, eikä enää vain tärkeä. Tämä avaa oven ”armeijan kasvavalle käytölle Venäjän intressien suojelemiseksi”, Nordrum sanoi.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys todennäköisesti vahvistaa Venäjän näkemystä siitä, että arktinen alue ja Itämeri ovat yksi, yhtenäinen alue, jonka Venäjä näkee luoteisosiensa uhaksi, Nordrum sanoi.

Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä Nordrum arvioi Venäjän kasvattavan hyökkäysvalmiuksiaan ja infrastruktuuriaan arktisella alueella.

”Se, miten tämä tapahtuu, riippuu niistä opetuksista, joita Venäjä saa Ukrainasta sekä Suomen ja Ruotsin roolista Natossa”, Nordrum sanoi.

Hän jatkoi, että Moskova todennäköisesti näkee, että matalan jännitteen ylläpitäminen arktisella alueilla on jatkossakin sen intressien mukaista, mutta linja voi myös muuttua.

”Venäjä pelkää, että dynamiikka sodassa Ukrainassa voi levitä arktiselle alueelle vaikuttaen sekä kansalliseen turvallisuuteen että taloudellisiin intresseihin”, Nordrum sanoi.

Venäjä ei ole saavuttanut merkittävää sotamenestystä viime vuoden helmikuussa aloittamassaan hyökkäyssodassa Ukrainassa. Länsimaat asettivat Venäjälle tuntuvia pakotteita hyökkäyssodan seurauksena.

On edelleen selvä mahdollisuus sille, että Venäjän lähestymistapa arktisella alueella muuttuu hyökkäävämmäksi, Nordrum sanoi.

LUE MYÖS:

”Kriittinen” vaihe alkaa sodassa – brittitutkijalta hyytävä arvio Vladimir Putinin tavoitteista
Menikö Suomikin jo Nato-solmuun? Tilanne on kuin ”informaatiovaikuttamisen oppikirjasta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *