Mystinen jääkiekkojoukkue kohautti – Suomi oli vaarassa joutua ulos olympiakisoista

Venäjän raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainassa on johtanut siihen, että Venäjä on suljettu lähes kaikesta kansainvälisestä urheilusta. Nyt tosin keskustellaan siitä, voisivatko venäläisurheilijat ottaa osaa Pariisin 2024 olympialaisiin tietyin reunaehdoin, kuten kilpailemalla ilman maatunnuksiaan.

Venäjällä valitellaan maan kokevan oikeusmurhan, mutta todellisuudessa Venäjä on selvinnyt jopa helpolla. Urheiluhistoria tuntee tapauksen, jossa sanktiot olivat kovemmat.

Etelä-Afrikka pysyi rotusortopolitiikkansa takia suljettuna olympialaisista 1964-88. Toisin kuin Venäjän tapauksessa, olivat Etelä-Afrikkaan kohdistuneet sanktiot niin tiukat, ettei maan kanssa saanut järjestää yhteisiä urheilutapahtumia. Poikkeuksena olivat Etelä-Afrikan Kyalamissa ajetut F1-kisat, jotka nekin kovassa poliittisessa painostuksessa päättyivät 1985

Vuonna 1988 suomalaista urheilua uhkasi vakava kriisi. Alemman sarjatason pelaajista koottu suomalainen jääkiekkojoukkue oli salaa matkustamassa Etelä-Afrikkaan pelaamaan jääkiekkoturnausta. Joukkueen piti osallistua turnaukseen nimellä Finnish Team.

Joukkueen kisamatka saatiin lopulta estettyä ja eteläafrikkalaiset peruivat turnauksensa Suomen valtion pyynnöstä. Jos Finnish Team olisi Etelä-Afrikassa pelannut, olisi se voinut johtaa Suomen sulkemiseen Soulin 1988 kesäolympialaisista. Monet Afrikan maat olisivat tätä varmasti ainakin vaatineet.

Nyt linja on lieventynyt. Venäjän maajoukkueet ovat Ukrainan sodan aikana pelanneet kansainvälisiä maaotteluita. Kukaan ei ole vaatinut Kazakstanin tai Kiinan sulkemisesta olympiakisoista, vaikka maat pelaa Venäjää vastaan jääkiekkomaaotteluita.

Teksti: Otto Palojärvi

Lue myös: NHL:ssä hurja sopimus: seitsemän vuotta ja 50 miljoonaa dollaria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *